Ovo povrće ide u svako jelo, a mi ga uporno izbegavamo

Izvor: Vesti-online.com, 02.Okt.2018, 05:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo povrće ide u svako jelo, a mi ga uporno izbegavamo

Ne miriše lepo, ali to mu je bukvalno jedina mana. Evo zašto je dobro da jedete luk. Ukratko rečeno, zdrav je, pa ne bi bilo loše da zanemarite posledice u vidu neprijatnog zadaha.

Šolja sirovog naseckanog luka ima: 41 kaloriju, 0,12 grama masti, 2 grama proteina, 15 grama ugljenih hidrata, 3 grama vlakana, 7 grama šećera i 6 miligrama natrijuma.

Dakle, malo kalorija, solidan udeo vlakana za koja svi znamo da su zdrava, ali to nisu jedini razlozi da jedete luk.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Ovo povrće je odličan izvor antioksidanata polifenola, koji umanjuju rizik od različitih tipova kancera, i produžavaju životni vek.

Antioksidantima je naročito bogat crveni luk, koji sadrži jako visok nivo kvercetina i antocijanina koji štite od raka.

Osim toga, luk je bogat sastojcima koji imaju protivupalno dejstvo, tako da može da pomogne i u ublažavanju bola izazvanog različitim zapaljenskim procesima u organizmu, kao i prebioticima, kojima se hrane dobre bakterije u našim crevima, koje su važne za snažan imunitet.

Luk je dakle zdrav (i ukusan), ali ima doduše i nekoliko mana: prvo, može da se desi da plačete kao kiša dok ga seckate. Ako ste osetljivi na to, može da pomogne ako luk nakratko stavite u friz pre seckanja, pošto niska temperatura usporava oslobađanje komponenti koje nam teraju suze na oči.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.