Ovo ne smete da uradite posle posta!

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jul.2018, 04:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo ne smete da uradite posle posta!

U telu tokom posta dolazi do promena i zato je važno da znate kako pravilno da prekinete post, da ne podlegnete prejedanju mrsnom hranom i izbegnete stomačne probleme.

Tokom posta u telu dolazi do određenih bioloških promena. Normalna proizvodnja određenih enzima tokom redovne ishrane se smanjuje ili zaustavlja u zavisnosti od načina posta (izbacivanje delimično ili potpuno svih životinjskih proizvoda i ulja).

Postepeno ubacivanje hrane koja tokom posta nije unošena >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dozvoljava organizmu ponovno uspostavljanje normalne proizvodnje enzima.

Zaštitna sluz digestivnih organa tokom posta se takođe proizvodi manje, čineći digestivni trakt osetljivijim na iritante poput kafe i začinjene hrane. Po prestanku posta, važno je pribeći postepenom uvođenju svih uobičajenih namirnica u ishranu.

Period adaptacije na redovnu ishranu zavisi od dužine posta. Ukoliko post traje duži period, potrebna su barem četiri dana za prelazak na redovnu ishranu. Ovaj period je 1-3 dana posle kraćeg posta i jedan dan kod jednodnevnih postova.

Tokom adaptacije treba koristiti hranu koja je bogata hranljivim materijama i lako svarljiva, a postepeno uvoditi složenija jela. Vrsta posta određuje i vrstu namirnica kojom se prelazi na normalnu ishranu. Da bi lakše odredili sa kojom vrstom hrane treba započeti prilagođavanje, koristite dole navedenu listu:

- sokovi od voća i povrća

- sveže sirovo voće

- bujon od povrća ili od kostiju

- jogurt, kiselo mleko, kefir

- zelena salata i spanać

- kuvano povrće ili čorba od povrća

- sveže sirovo povrće

- dobro kuvane žitarice i leguminoze

- orašasto voće i jaja

- ostali mlečni proizvodi

- meso i ostali proizvodi

Najbolje je započeti hranom iz prve tri tačke liste, pa postepeno dodavati ostale. Korisno je pridržavati se ostatka liste, pošto je svaka sledeća namirnica složenija od prethodne.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.