Ovo je van kontrole; Ulazimo u katastrofalnu situaciju

Izvor: B92, 07.Jul.2023, 08:25

"Ovo je van kontrole"; Ulazimo u katastrofalnu situaciju

Nezvanična analiza podataka pokazala da su prosečne svetske temperature u sedam dana, do srede, bile najtoplije u istoriji merenja.

Zbog toga je generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao da su "klimatske promene van kontrole".

"Ako ćemo istrajati u odlaganju ključnih mera koje su potrebne, mislim da ulazimo u katastrofalnu situaciju, kao što pokazuju poslednja dva temperaturna rekorda", rekao je Gutereš, govoreći o svetskim temperaturnim rekordima oborenim u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponedjeljak i utorak.

Prosečna globalna temperatura vazduha, naime, u utorak je iznosila 17.18 stepeni Celzijusa, prema podacima američkih Nacionalnih centara za predviđanje okoline (NCEP), nadmašivši rekordnih 17.01 stepen, postignut u ponedeljak.

Za sedmodnevno razdoblje koje se završilo u sredu, dnevna prosečna temperatura bila je za 0.04 stepena viša nego bilo koje sedmice u 44 godine merenja, objavila je platforma "Climate Reanalyzer", Univerziteta Mejn.

Ti podaci su pokazali da je prosečna temperatura Zemlje u sredu ostala na rekordnoj visini od 17.18°C.

Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA), čije se brojke smatraju zlatnim standardom u klimatskim podacima, rekla je da ne može potvrditi te nezvanične podatle.

"Svesni smo da se nalazimo u toplom razdoblju zbog klimatskih promena, a u kombinaciji s El Ninjom i vrućim letnim uslovima vidimo rekordno tople površinske temperature koje se beleže na mnogim lokacijama šito sveta", rekli su iz NOAA-e.

Naučnici međutim kažu da bi povećanje toplote prouzrokovano antropogenim globalnim zagrievanjem u kombinaciji s povratkom El Ninja moglo dovesti do više novih temperaturnih rekorda.

UN je potvrdio povratak El Ninja u utorak, a poslednji veliki El Ninjo bio je 2016., koja je i dalje najtoplija godina zabeležena od kada postoje merenje.

"Velike su šanse da će mesec jul biti najtopliji ikad. Ikad, što znači u zadnjih 120.000 godina", rekao je dr. Karsten Haustajn, naučni saradnik na Univerzitetu u Lajpcigu.

Zabeležena je i izuzetno blaga zima na Antarktiku. Delovi kontinenta i obližnji ocean bili su za 10-20 stepeni topliji od proseka, piše Gardijan.

"Temperature su neuobičajene iznad okeana, a posebno oko Antarktika ove sedmice jer su frontovi vetra jaki i guraju topao vazduh dublje prema jugu", rekao je Ragu Murtugude, profesor na Univerzitetu Merilend.

Čari Vijajaragavan, polarni istraživač koji je redovno posećivao Arktik i Antarktik u poslednjih 10 godina, rekao je da je globalno zagrevanje očigledno na oba pola i da to podstiče topljenje leda koje podiže nivo mora.

"Zagrevanje klime moglo bi dovesti do povećanog rizika od širenja bolesti poput ptičjeg gripa na Antarktiku, što će imati razorne posledice za pingvine i drugu faunu u regionu", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Klimatske promene: Tri puta u istoj sedmici prosečna temperatura na Zemlji premašila 17 stepeni Celzijusa

Izvor: Danas, 07.Jul.2023

Reuters/ISABEL INFANTESŽena u Španiji pokušava da se ohladi na tropskim vrućinama U istoj sedmici meseca jula 2023. godine na planeti Zemlji je tri puta obaran rekord prosečno najtoplijeg dana od kako meteorolozi prikupljaju još od kraja 19. veka. Najpre je ponedeljak, 3. jul potkao dotadašnji...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.