Ovo je trenutak uništenja... VIDEO

Izvor: B92, 27.Feb.2024, 16:53

Ovo je trenutak uništenja... VIDEO

Snimak ruskog drona koji kruži internetom pokazuje kako bespilotna letelica gađa jedan od američkih tenkova abrams M-1 od 70 tona.

Takav 31 tenk SAD su isporučile 47. mehanizovanoj brigadi ukrajinske vojske zapadno od Avdejevke u istočnoj Ukrajini.

Poseban video-snimak prikazuje isti M-1 kako gori, očigledno nakon što ga je pogodio isti ili drugi dron. Kako piše Forbs, bilo je neizbežno da se to dogodi.

Dve godine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << eksplozivni dronovi su među najvećim pretnjama oklopnim vozilima na obe strane.

Mogu da pogode mete, i to tamo gde je oklop vozila najtanji – njihove krovove.

Tenkovi abrams koje su Sjedinjene Države obećale kao pomoć ukrajinskim ratnim naporima stigli su u Ukrajinu prošle jeseni.

Video-snimak, koji je u petak postavilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane, prikazuje tenkove, verovatno najbolje što Ukrajina ima, kako voze duž puteva u blizini Stepa, severno od ruševina Avdejevke, i gađaju ruske snage. Ukrajina je dobila model abrams M-1A1 Situational Avareness iz 2000-ih sa oklopom od volframa, bočno postavljenim reaktivnim oklopnim blokovima M-19, glatkim topom od 120 milimetara i dnevno-noćnom optikom visoke rezolucije.

Trebalo je neko vreme da se M-1 pojavi na bojnom polju. 31 tenk dodeljen je 47. brigadi – najbolje obučenoj da koristi najbolja ukrajinska oklopna vozila proizvedena u SAD – uključujući borbena vozila M-2 i deminere assault breach. To je bilo dovoljno tenkova za jedan bataljon.

Ali jedinica je prvo morala da zameni tenkove. Nakon što su predali svoje M-55S kojima ih je snabdela Slovenija i nemačke leopard 2A6, tenkovski bataljon 47. brigade je konačno počeo da koristi M-1, a zatim je krenuo u akciju kada je ukrajinski garnizon sa kritično malo municije u Avdejevki počeo da se povlači dve nedelje, nakon brutalne četvoromesečne bitke sa ruskim snagama, za koje se procenjuje da su 10 puta jače od ukrajinskih snaga.

Sada je bataljon pretrpeo prvi potvrđeni gubitak tenkova. Izgleda da je dron pogodio abrams u njegovom tankom oklopu na vrhu, izazvavši požar u kabini koji je verovatno uništio vozilo. Nije jasno da li su četiri člana posade preživela.

Ali brigada i dalje ima 30 M-1, a ukrajinska vojska, uprkos gubitku od 700 tenkova za dve godine, još uvek ima ukupno 2.000 tenkova. Otprilike toliko ih je imala pre ruskog napada u februaru 2022, ali stotine doniranih i zarobljenih tenkova više je nego nadoknadilo gubitke na bojnom polju, navodi Forbs.

Nijedan tenk nije neranjiv, a skoro svi tenkovi su posebno ranjivi na napade odozgo. Jedini izuzetak je švedski strv 122, koji ima ojačani oklop na krovu kupole, mada, čak ni strv 122 nije imun na neprijateljsku vatru. Ukrajina je od Švedske dobila 10 ovih tenkova, a izgubili su jedan, dok je još najmanje nekoliko ostalo u nefunkcionalnom stanju.

Uništenjem M-1, Ukrajina je, prema Oriku, sajtu koji prati ruske i ukrajinske gubitke na osnovu vizuelne potvrde, izgubila najmanje jedan primerak skoro svakog zapadnog ili hibridnog zapadno-sovjetskog tenka koji ima. Jedini zapadni tip tenka koji nije uništen na bojnom polju je leopard 1A5 nemačke proizvodnje, kojih bi Ukrajina trebalo da dobije skoro 200 od svojih stranih saveznika.

Međutim, samo je pitanje vremena kada će dron uništiti neki leopard 1A5.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.