Ovo je kokpit najnaprednijeg automobila na svetu (FOTO)

Izvor: Mondo, 27.Dec.2018, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je kokpit najnaprednijeg automobila na svetu (FOTO)

Imaće ugrađeni ekran dimenzija 125 puta 25 centimetara.

Kineski brend Bajton (Byton) predstaviće serijsku verziju svog prvog automobila na sajmu CES 2019, koji će se održati početkom januara u Las Vegas.

U susret premijeri, proizvođač je prikazao kako će izgledati kokpit finalnog modela.

Foto: promo/Byton

Obe najbitnije karakteristike koje se tiču ugrađenih ekrana su "prekopirane" sa prototipa. Tu je ekran dijagonale od >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << neverovatnih 49 inča i 4K rezolucije prostire se celom širinom vozila i briše granice između info-zabavnog sistema i instrument table.

Pored ove ekrančine, ispred vozača, tačnije u sam volan je integrisan "vozačev tablet" od osam inča, preko koga će se kontrolisati većina funkcija automobila.

Kontrola će biti moguća gestovima, kao i glasom uz pomoć Amazon Alexa, virtuelnog asistenta.

Info-zabavni sistem "Byton Life" će pružati neverovatan broj opcija, među kojima su prikaz 3D navigacije, video pozivanje, gledanje filmova (omogućeno kada auto je parkiran ili u auto-pilot modu)… Povezivanjem s pametnim satom ili narukvicom, automobil će moći da prati i zdravstveno stanje vozača.

Zahvaljujući pomenutim kamerama, "bajton" stiže bez ključeva. Osim vozača, automobil će prepoznavati i druge osobe (članove porodice, prijatelje) i na osnovu informacija iz baze će ih puštati unutra.

Kamere se nalaze i u kabinskom prostoru i služe za prepoznavanje putnika i prilagođavanje okruženja njihovim potrebama. Svakom putniku je na raspolaganju individualno nameštanje sedišta, klimatizacije, kao i multimedijalnog sadržaja koji se prikazuje na njegovom ekranu (i putnici na zadnjim sedištima imaju svoje ekrane).

Najavljeno je da će automobil će na premijeri biti opremljen trećim nivoom autonomne vožnje, a da će od 2020. stići i do nivoa četiri, koji garantuje potpuno autonomnu vožnju. S tim u vezi je i opcija rotiranja prednjih sedišta za 12 stepeni kako bi vožnja sa saputnikom bila što prijatnija.

Prema najavama, "bajton" će biti dostupan u dve elektro-opcije – s jednim motorom od 272 KS i obrtnim momentom od 400 Nm ili dva, ukupne snage 476 KS (obrtni moment 710 Nm). Do stotke će mu trebati između 5 i 6 sekundi, a jednim punjenjem će moći da pređe između 400 i 520 kilometara.

I za kraj najbitniji podatak – najavljena cena iznosi samo 36.000 evra, što je upola manje Teslinog "modela X", koji mu je najveći konkurent.

Pogledajte i prototip koje je bio predstavljen na CES-u 2019:

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.