Usvojitelji oči u oči s ministarstvom: Ovo je igranje ljudskim dušama

Izvor: B92, 12.Jun.2020, 08:34

Usvojitelji oči u oči s ministarstvom: Ovo je igranje ljudskim dušama

Usvojitelji deteta Borisav i Biljana Savić, kojima je nedavno oduzeto tek usvojeno dete, rekli su da se zbog jednog potpisa prave velike posledice po dete.

Oni su za jutarnji program Prve televizije objasnili da su 15. maja 2020. završili proces usvojenja devojčice koji je trajao osam meseci.

"Bili smo srećni kao da smo dobili biološko dete. Nema kome nisam rekla da smo usvojili dete. Ne mogu vam opisati tu sreću, to samo roditelji mogu razumeti", rekla je Biljana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Da je došlo do problema, saznala je u ponedeljak ujutro kada je devojčica krenula u vrtić, a Biljanu pozvala socijalna radnica.

"Zove me socijalna radnica, ona je bila u komisiji kad su nas izabrali, i kaže da je kompletan postupak usvojenja poništen zbog greške koja se potkrala i da je rešenje potpisao pokrajinski sekretar i da sutra dolaze po dete", rekla je ona.

Prema njenim rečima, nije mogla da poveruje šta čuje.

"Da neko zbog proceduralne greške dolazi da nam oduzme dete", kazala je Biljana.

Ona je kazala da ona i suprug nisu kriminalci, te da nisu namerno prekršili zakon.

"Dete je sada u hraniteljskoj porodici u kojoj ima baku i deku, a dobilo je mamu i tatu. Sad hoćete da mu kažete - ovo ti više nisu mama i tata, dobićeš novu mamu i tatu", rekla je Biljana.

Borisav Savić je pojasnio da su on i supruga prošli niz razgovora i testova kod socijalnih radnica, pedagoga, psihologa, te da su procenjeni kao idealan par.

"Naš advokat nije mogao ništa reći o oduzimanju deteta, jer mi nismo dobili to rešenje pokrajinskog sekretara", rekao je on.

Borisav Savić je najavio da će pokrenuti tužbe protiv svih odgovornih i ocenio da su za propust odgovorni svi - od centra za socijalni rad do pokrajinskog sekretarijata.

"Ovo je igranje sa ljudskim dušama i životima, ovo je igranje sa dečijim životom", rekao je on.

Naime, pošto su godine jednog usvojitelja veće od 45 godina u odnosu na dete, potreban je potpis ministra kako bi se obavilo usvojenje, ali tog potpisa nije bilo.

Posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Vulović kazao je da ima razumevanja za ove usvojitelje.

"Postojala je ozbiljna nezakonitost i povreda procedure. Saznajemo kada nam je centar za socijalni rad poslao rešenje o usvojenju i konstatovali smo da su učinjene ove ozbiljne nezakonitosti i propusti", rekao je on.

On je najavio da će se utvrditi da li postoji stepen neznanja u centru za socijalni rad.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.