Ovo je Georgijevska lenta - simbol Rusije! Znate li zašto je NARANDŽASTO-CRNA i kako je povezana sa Srbima?

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2020, 16:30

Ovo je Georgijevska lenta - simbol Rusije! Znate li zašto je NARANDŽASTO-CRNA i kako je povezana sa Srbima?

Crno-narandžasta lenta postala je obeležje hrabrosti, viteštva, vrline i pobede. U Evropi je simbol pobede nad fašizmom, a u Srbiji je još i simbol jedinstva sa ruskim narodom.

Georgijevska lenta je široko prihvaćeni vojni simbol u Rusiji. Lenta sadrži crni i narandžasti dvobojni obrazac, sa tri crne i dve naradžaste pruge. Deo je mnogih visokih vojnih odlikovanja koje je dodeljivala Ruska Imperija i Sovjetski Savez, a dodjeljuje i današnja Ruska Federacija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Malo je kulturnih i subkulturnih fenomena koji u Evropu dolaze sa ruske strane. Matrjoški, samovaru ili balalajki, po kojima je Rusija prepoznatljiva svuda u svetu, u poslednje vreme pridružuje se i Georgijevska lenta, crno-narandžasta traka koja simboliše pobedu u Drugom svetskom ratu.

 U Evropi je simbol pobede nad fašizmom, a u Srbiji je još i simbol jedinstva sa ruskim narodom.

Simbolika boja

Nedoumice nastaju kada se govori o simbolici boja. Grof Lipka piše 1833. godine da boje simbolišu barut i vatru, dok se drugi istoričari ne slažu sa njegovom tezom i navode kako su crna i narandžasta boja bile simboli carske Rusije još od vremena kada je za grb Rusije ustanovljen dvoglavi orao.

Georgijevska lenta se prvi put pojavila kao deo Ordena Svetog Đorđa, ustanovljenog u Rusiji 1769. godine. Radi se o najvišem vojnom ordenu carske Rusije, koji je obnovljen 1998. godine na osnovu predsedničkog ukaza Borisa Jeljcina.

Iako Orden Svetog Đorđa uglavnom nije bio kolektivno odlikovanje, traka je ponekad dodeljivana pukovima ili drugim jedinicama za njihove izuzetne zasluge u ratu i predstavljala je sastavni deo ratnih obeležja tih jedinica, kao što su zastave ili stegovi.

Takođe, pojedini istaknuti oficiri, iako nisu bili odlikovani Ordenom Svetog Đorđa, kao znak priznanja dobijali su paradne mačeve ukrašene Georgijevskom lentom.

Nastanak Georgijevske lente

Nastanak Georgijevske lente dovodi se u vezu sa 26. novembrom 1769. godine. Na taj dan, carica Katarina Velika ustanovila je orden Svetog Velikomučenika Georgija Pobedonosca i odredila boje ordena — crnu i narandžastu.

Godine 1806. Georgijevske zastave su dodeljene kao ratne oznake zaslužnim gardijskim pukovima vojske carske Rusije. Koplje na kojima se su nalazile te zastave imalo je na vrhu Krst Svetog Đorđa, ukrašen Georgijevskom trakom širokom 4,5 santimetra. Georgijevska zastava je predstavljala najvišu kolektivnu vojnu nagradu u vojsci carske Rusije sve do Oktobarske revolucije 1917. godine.

Vredi pomenuti da je u carskoj Rusiji Georgijevska zastava bila sa žutim i crnim trakama, za razliku od narandžasto-crne verzije iz sovjetskog perioda.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.