Ovih 10 stvari morate da imate na slavskoj trpezi!

Izvor: Vesti-online.com, 20.Nov.2017, 04:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovih 10 stvari morate da imate na slavskoj trpezi!

Sezona slava je otvorena, proslavili smo Mitrovdan, Svetu Petku, Đurđic, a sledeća velika slava koja nam predstoji je Sveti Arhangel Mihailo ili narodski rečeno Aranđelovdan, koji se slavi 21. novembra.

Slava se sprema u skladu sa mogućnostima, ali osim sveće, kolača, vina i žita, koji su obavezni na trpezi, taj dan sve domaćice se potrude da pripreme najlepša tradicionalna slavska jela.

Na trpezi se obavezno nađu hladno i toplo predjelo, glavno jelo i desert, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ali opostoji deset jela koja se nalaze na skoro svakoj slavskoj trpezi.

1. Žito

2. Slavski kolač

3. Meze

4. Pita/rolati/slana torta

5. Supa

6. Sarma

7. Pečenje

8. Ruska salata

9. Kolači

10. Torta

Sa žitom se gosti dočekuju kada pozvone na vrata domaćina.

Slavski kolač je hleb koji domaćica umesi, a ukućani uz molitvu prelivaju vinom kao simbolom Isusove krvi, zatim ga presecaju.

Kolač se pravi u okruglom obliku, a izgled samog kolača zavisi od spretnosti domaćice.

Ovaj hleb je neizostavni deo srpskog običaja, pa se gosti koji dolaze na slavu, uz kašiku žita i popijen gutljaj crnog vina, posluže i parčetom kolača.

Bogato postavljen slavski sto na kome se nalaze razna predjela lepo dekorisana svakako su sastavni deo slave.

Od hladnih predjela tu su obavezno meza, uglavnom suvomesnati proizvodi, sir, kajmak, pite i kiflice. U zadnje vreme se na slavama često nađu slani rolati i torte.

Nakon hladnog predjela služi se supa. Nekad pileća, juneća, teleća, ali zna se - makar pola kutlače radi reda, važno je da bude topla.

Sledi sarma spremljena po tradicionalnom receptu. Svaka domaćica ima svoju tajnu slavske sarme, manje belog luka, više bibera da se bolje "zalije", ali teško da možemo zamisliti slavu da nas već na hodniku ne dočeka miris kiselog kupusa.

Nakon jedne sarme "da ne uvredimo domaćicu" dolazi valjda omiljeno jelo kumova i slavskih zvanica, pečenje. Najčešće svinjsko, ponegde i jagnjeće, ili kombinacija ova dva, a u zavisnosti od navike i broja gostiju.

Uz pečenje salate su neizostavne. Osim kiselih krastavaca, paprika, kupusa, turšije, ajvara, ruska salata je omiljena kod srpskih domaćica. Ova salata je obavezna, a druge ako se stignu napraviti.

Šlag na tortu - desert neko voli sitne kolače, neko torte. Sitni kolači su veoma popularni, jer su praktični "za u ruku" posebno oni u minjončićima. Od torti su najpopularnije čokoladne i voćne, ali kako iskusni gosti kažu za njima ne zaostaju "kinder" i "puslica" torta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.