Ovih 10 jela prijaće i vašem psu

Izvor: B92, 23.Jan.2019, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovih 10 jela prijaće i vašem psu

Zašto da, ponekad, ne uživate u zajedničkom obroku sa svojim ljubimcem. Ovo je 10 jela koja će prijati i vama i psu.

Omlet sa spanaćem

Veterinari kažu da je ova kombinacija dobra i zdrava. Psima jaja prijaju jer su savršen izvor proteina, a spanać je bogat vlaknima i vitaminima A i K koji pomažu metabolizmu i održavaju kožu i dlaku zdravom. Jedno jaje ili nekoliko belanaca - dovoljno za uživanje.

Kokice

Možda vas je ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iznenadilo ali obične kokice bez soli i dodatka putera i pripremljene u mikrotalasnoj peći bogate su magnezijumom, fosforom i kalcijumom, a to je dobro za kosti vašeg ljubimca. Naravno, nikako cela kesa. Jedna šaka sasvim je dovoljna da se pas "zasladi".

Barena piletina i braon pirinač

Ovo je dobra kombinacija i za vlasnika i za psa. Psi koji imaju problem sa želucem ova kombinacija bogata vlaknima odlična je za varenje. Kod nekih pasa piletina može da izazove dijareju ili svrab pa za početak dajte ljubimcu malu količinu - ne veću od 30 grama kako bi mu želudac to mogao svariti. Meso obarite dobro. Zaboravite na začine poput belog luka,crnog jer ponekad ovi začini izazivaju anemiju.

Voćna salata

Ovo će biti niskokalorična poslastica za oboje pogotovo u vrelim letnjim danima. Dozvoljeno je bobičasto voće - jagode, kupine, borovnice...uz mali dodatak dinje i lubenice. Grožđe nikako jer može dovesti do problema sa bubrezima. Neki veterinari preporučuju da ovo kombinujete sa malo mladog kravljeg sira. Neka se ova poslastica samo povremeno nađe na meniju jer je obrok bogat šećerom.

Testenina sa šargarepom i graškom

Kombinacija bogata vitaminima A i B daju dodatnu energiju i dobri su za metabolizam, kožu i dlaku ljubimca. Obična, skuvana testenina lako se vari. I u ovom slučaju, nemojte dodavati začine poput crnog ili belog luka.

Kombinacija jogurta i banane

Jogurt je dobar izvor kalcijuma i proteina, a banane su bogate vlaknima i kalijumom. Veterinari sa Kraljevskog veterinarskog koledža kažu da ova kombinacija daje snagu mišićima a celom organizmu daje energiju. Veći psi mogu da uživaju u 160 grama jogurta, a manjima je dovoljno do 80 grama.

Losos i boranija

Za pse koji imaju problema sa zglobovima losos je odlična stvar, dobar izvor masnih omega 3 kiselina i ribljeg ulja. Potrebno ga je dobro skuvati kako bi se ubile štetne bakterije. Za veće pse je dovoljno do 60 grama, za manje upola manje. Boranija je odlična za pse koji su na "dijeti". Boranija ima malo kalorija a prepuna je vlakana pa će se pas osećati sitim. Jedna šolja ima samo 30 kalorija.

Jabuke i puter od kikirikija

Pravi slatko-slani popodnevni obrok! Jabuke imaju pektin odličan za varenje i probavu, jabuka čisti zube, a pomaže i kod lošeg zadaha. Zbog šećera, nekoliko kriški je i više nego dovoljno. Plus jedna kašičica putera od kikirikija i pas će dobitikombinaciju zdravih masti, proteina i vitamina.

Kolačići od ovsene kaše i putera od kikirikija

Kombinacija nezaslađene ovsene kaše i putera od kikirikija je sjajna za probavu. Napravite hrskave kolačiće koje ćete ispeći i time povremeno nagraditi ljubimca.

Pire od slatkog krompira i odrezak

Mnogima omiljena kombinacija. Za ljubimca je dovoljno 30 grama odreska, očišćenog od masnih delova. Ispečeno ili bareno, ali nikako na roštilju. Kod pirea, preskočite puter. Sladak krompir izuzetno je hranljiv a bogat je beta karotenom i vlaknima.Ova fina večera ima i zdrav bonus, ali potrudite se da tek ponekad bude na stolu, prenosi Apetit.rs.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.