Ove poznate ličnosti su bolovale od šizofrenije

Izvor: Vesti-online.com, 28.Dec.2016, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove poznate ličnosti su bolovale od šizofrenije

Simptomi šizofrenije se najčešće javljaju u dvadesetim ili ranim tridesetim godinama i traju ceo život. Bolest je neizlečiva, ali postoje lekovi, terapije razgovorom i oblici lečenja koji mogu da pomognu u kontroli simptoma.

Evo nekoliko svetski poznatih ličnosti koje su bolovale od šizofrenije.

1. Vinsent Van Gog je bio jedan od najpoznatijih svetskih slikara. Čitavog života borio se sa duševnim bolestima. Naučnici su smatrali da je bolovao od šizofrenije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Navodno je Van Gog, tokom svađe s kolegom slikarom Polom Gogenom, čuo glas u glavi koji je rekao: "Ubij ga". Umesto toga, uzeo je nož i odsekao deo svog uva. Psihijatri smatraju da je možda bolovao od depresije ili bipolarnog poremećaja.

2. Džim Gordon je bio jedan od najznačajnijih rok bubnjara, a sarađivao je sa Džonom Lenonom, Frenkom Zapom i Džeksonom Braunom. Osvojio je Gremi za saradnju s Erikom Kleptonom za hit "Lejla". U napadu šizofrenije je ubio vlastitu majku. Završio je iza rešetaka i uzimao lekove za ublažavanje i kontrolu simptoma bolesti, piše "Faktor".

3. Veronika Lejk poznata je po ulogama u filmu "Salivanova putovanja“, "Unajmljeni ubica“ i "Plava Dalija“. Veronici je dijagnostifikovana šizofrenija još dok je bila dete. Njeni roditelji su mislili da će joj gluma pomoći u kontroli bolesti. U Holivudu je poznata po teškoj naravi. Godine 1944. izašao je članak u časopisu u kojem se nagađalo kada će slavna zvezda „eksplodirati“. Lejk je taj članak odbacila, izjavivši da žene uvek stvaraju problem nemaštovitim muškarcima.

4. Džon Neš junior opisan je u knjizi i prikazan u filmu "Genijalni um“. Neš je bio poznat kao jedan od najboljih svetskih matematičara. Zatim su ga obuzele deluzije i drugi simptomi šizofrenije. Živeo je sa simptomima 20 godina pre nego što se oporavio i vratio na posao na Univerzitet Prinston. Godine 1994. dobio je Nobelovu nagradu za ekonomiju.

5. Vivijen Li koja je ovekovečila čuvenu Skarlet O' Haru u ekranizaciji romana “Prohujalo s vihorom”, bila je poznata i po seriji nervnih slomova koji su po simptomima podsećali na šizofreniju i zbog kojih je bila hospitalizovana.

6. Lajonel Oldridž je posle uspešne fudbalske karijere, postao analitičar za NBC. U tridesetim godinama, postao je paranoičan, imao halucinacije i šizofreniju. Neko vreme bio je i beskućnik. Uz pomoć lekova uspeo je da se oporavi. Javno je progovorio o svom stanju.

7. Piter Grin gitarista i osnivač grupe “Fleetwood Mac” godinama se borio sa simptomima šizofrenije. Nakon što je primljen na lečenje, počeo je njegov oporavak.

8. Tom Harel eminentni džez muzičar i kompozitor, nazvan je najboljim izvođačem na trubi svoje generacije. Boluje od šizofrenije i godinama konzumira stelazin, “klasični” antipsihotik koji kontroliše njegove paranoidne ideje i deluzije, ali istovremeno izazivaju spazme u njegovim mišićima. Nedavno je Harel prešao na drugu terapiju, ali i dalje muči muku sa sporednim efektima lekova koji drže simptome bolesti pod kontrolom.

9. Vaclav Nižinski, po mišljenju mnogih najuspešniji baletan i koreograf svih vremena. Čuven je po retkoj sposobnosti da pleše “en pointe”. Njegova karijera završena je zbog šizofrenije, pa je ostatak života proveo u bolnicama za lečenje mentalnih bolesti. Tokom boravka u sanatorijum u Švajcarskoj, neuspešno ga je lečio Judžin Blojler. Nižinski je od rane adolescencije pokazivao frapantan nedostatak socijalne inteligencije, a u kasnijim godinama kliničku sliku činile su ideje veličine, kontrole i proganjanja. Imao je trideset godina kada se klinička slika razvila i još trideset godina je živio sa šizofrenijom.

10. Sid Beret je bio je glavni pevač i napisao je većinu pesama za rane albume “Pink Floyd - a.” Razvojem kliničke slike šizofrenije povukao se iz benda i medija, a nedugo potom i celokupnog društvenog života. Sumnja se da je okidač za njegovo stanje upotreba psihodeličnih supstanci koje su ga i inspirisale da stvara psihodelične albume.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.