Ove namirnice je najbolje da jedete u oktobru

Izvor: Vesti-online.com, 12.Okt.2016, 03:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove namirnice je najbolje da jedete u oktobru

Evo na koje plodove jeseni bi bilo korisno da posebno obratite pažnju i uključite ih u svoj jelovnik.

Poznato je da su namirnice najbogatije nutrijentima kad im je sezona. Stoga je dobro znati kada dozreva određeno voće i povrće. Iako su danas mnoge namirnice dostupne tokom cele godine, ako želite najbolje obratiti pažnju na sezonu. Evo šta je najbolje jesti u oktobru!

Voće: malina, kupina, kruška, jabuka, šljiva, dunja, marelica, grožđe, nar, orah, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << lešnik, badem, kesten, maslina.

Povrće: špargle, paprika, feferoni, paradajz, krastavci, patlidžan, tikvica, kupus, kelj, karfiol, brokoli, zelena salata, rukola, blitva, spanać, cvekla, celer, šargarepa, peršun, ren, repa.

Tamnonarandžasto povrće obiluje beta karotinom, koji je preteča vitamina A (provitamin). Tu su, naravno bundeve – odlične da se od njih napravi supa, gulaš, ili da se ispeku, kao i šargarepe. Obratite pažnju i na batat, ako možete da ga nađete: ova specifična vrsta krompira ima mnogo slađi ukus o običnog, a bogata je kalijumom, kalcijumom, vitaminom C i antioksidantima.

U jesen u izobilju možemo naći kupusa, prokelja, karfiola, brokolija i rotkvi. Ove namirnice su bogate vitaminima, mineralima i antioksidantima i biljnim vlaknima. Posebno je interesantno njihovo antikancerogeno dejstvo, koje pokazuju zahvaljujući alkaloidima iz grupe indola. Najbolji način da konzumirate ovo povrće je da ga kratko kuvate na pari, a neke vrste su odlične i sveže u salati (kupus, rotkva).

Ova voćka, koja je dostupna sada, pravi je rezervoar antioksidanasa i korisnih materija za koje je, između ostalog pokazano da pomažu održavanju elastičnosti krvnih sudova, deluju protiv zakrčavanja, štite mozak i poboljšavaju pamćenje.

Cvekla i rotkva su bogate folatima, ili folnom kiselinom (vrstom vitamina B) koji pomažu održavanja zdravlja DNK. Cvekla takođe sadrži i beta-cijanin, koji je dokazano antikancerogen. Posebno su korisne u prevenciji raka debelog creva. Iako se cvekla često koristi obarena, u zimnici, ipak njena korisna svojstva najviše dolaze do izražaja kada se jede presna, npr. narendana u salati.

Beli i crni luk i praziluk su odlični čistači organizma. Uklanjaju kancerogene materije i toksine koji opterećuju jetru. Istraživanja ukazuju i da deluju preventivno protiv nekih vrsta raka i srčanih oboljenja. Beli luk takođe ima antibakterijska svojstva, a crni luk je bogat kvercetinom, materijom koja pomaže eliminaciju sluzi iz disajnih organa, što je korisno za hladan period godine.

Jesen je svakako vreme kada u ishranu treba dodati kvalitetne masti. Maslinovo ulje, dokazano, pomaže smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Slično važi i za kokosovo ulje, s tim što ono takođe poseduje i antivirusna i antibakterijska svojstva, što je poželjno u sezoni prehlada i gripa.

Zaista, jesen i zima su pravo vreme za pripremu raznih jela od pasulja, boba, ili boranije i graška (ukoliko ste ih ranije zamrzli). Ove namirnice bogate su kvalitetnim biljnim belančevinama, biljnim vlaknima, kalijumom, folnom kiselinom, ali su novija istraživanja pokazala i da obiluju antioksidansima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.