Ovde se nalazi zadivljujući BOGORODIČIN I ARHIJEREJSKI TRON: Srpska pravoslavna crkva u Čoki krije mnoge tajne (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Dec.2019, 02:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovde se nalazi zadivljujući BOGORODIČIN I ARHIJEREJSKI TRON: Srpska pravoslavna crkva u Čoki krije mnoge tajne (VIDEO)

Pravoslavna crkva u Čoki predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Srpska pravoslavna crkva u Čoki je podignuta u drugoj polovini 18. veka, a prvo pominjanje se vezuje za 1773. godinu.

Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Crkva je posvećena arhanđelima Gavrilu i Mihajlu.

Izgrađena je kao tipizirana jednobrodna građevina sa zvonikom.Oltarska pregrada je uža i niža od prostora >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u kome se nalazi, što ukazuje na to da prvobitno nije bila namenjena ovoj crkvi. Na poleđini ikonostasa postoje podaci o nastanku i obnovama, gde je zabeleženo da je ikonostas naslikan 1752. godine, što se dovodi u sumnju, jer je sudeći po stilu, nastao nekoliko decenija kasnije. Obnavljan je 1891. godine, a potpuno preslikan 1931. godine.

Arhitektura i ukras pregrade su rokajni: nema stubova koji bi naglašavali vertikalnu podelu, okviri ikona su asimetrični, kao i rezbareni motivi. Iako su ikone preslikane, naslućuje se kvalitetan rad poznobaroknog majstora.

Sačuvani su i Bogorodičin i arhijerejski tron ukrašeni slikarstvom 18. i 19. veka, celivajuće ikone slikane na limu i nešto zidnog slikarstva nepoznatog autora 19. veka u oltaru.

Prema Novom zavetu, Gavrilo je prvosvešteniku Zahariji javio o rođenju Jovana Krstitelja, i sam je o sebi rekao: "Ja sam Gavril što stojim pred Bogom". Takođe je saopštio radosnu vest Mariji da će roditi Isusa Hrista i taj praznik se slavi kao Blagovesti. Neki tvrde da je Gavril javio i Joakimu i Ani o rođenju Deve Marije i da je on poučavao Mojsija u pustinji, kako da napiše knjigu Postanja.

Prema hrišćanskom učenju, on je jedan od sedam velikih anđela koji stoje najbliže Bogu. Na pravoslavnim ikonama se prikazuje sa upaljenim fenjerom u desnoj i ogledalom od jaspisa u levoj ruci. Pravoslavna crkva slavi ga 26. marta po julijanskom, a 8. aprila po gregorijanskom kalendaru.

Hrišćani Mihaila smatraju za Sveca, prema Bibliji, kada se Lucifer pobunio protiv Boga, i počeo da okuplja svoju vojsku, Mihail je bio prvi koji je stao protiv Lucifera i rekao: "Ko je kao Bog?", potom je usledio "Nebeski Rat", između anđela, predvođenim Mihailom, i demonima, predvođenim Luciferom.

U ovom ratu su pobedu odneli Anđeli, a đavoli zajedno sa Luciferom proterani su u večni pakao. Pravoslavci slave slavu po imenu Aranđelovdan, pravoslavni dan posvećen njemu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.