Ovako vas vidi novorođenče

Izvor: Blic, 04.Jul.2015, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovako vas vidi novorođenče

Profesor Univerziteta Oslo Svejn Magnusen istraživao je 15 godina da li novorođene bebe mogu razabrati ljudske izraze lica, ali do sada nije raspolagao pravim alatkama za istraživanje, piše "Njuzer".

Sada, zahvaljujući tehnikama simulacije i mnoštvu informacija iz prethodnih studija, švedski naučnici su uspeli da rekonstruišu kako novorođene bebevide svet.

Magnusel kaže da bebe starosti 2-3 dana mogu videti izraze lica na razdaljini od oko 30 centimetara, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je, ugrubo, distance između bebe i majčinog lica tokom dojenja, navodi "Njuzer".

Švedski naučnik je istakao da su prethodni istraživači koristili fotografije, i ukazao da je lakše prepoznati nekoga ko se kreće nego zamagljenu, nepomičnu sliku.

-Stoga su istraživači snimili odrasle kako prave različite izraze lica. Na udaljenosti od 120 centimetara, odrasli ljudi koji su gledali snimak pogodili bi izraz lica tu i tamo, ali su sa razdaljine od 30 centimetara pogađali izraz 75 odsto. Zaključak je da je 30 centimetara distance sa koje novorođenče može da vidi izraz lica (zato što ako odrasli ne mogu da pogode izraz lica, ne može ni novorođenče) – objašnjava Magnusen, preneo je "Njuzer".

-Naglašavam da smo samo ispitali šta novorođenče može da vidi, a ne da li mu je to smisleno – istakao je on.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ovako vas vidi novorođenče

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Jul.2015, 16:37

Profesor Univerziteta Oslo Svejn Magnusen istraživao je 15 godina da li novorođene bebe mogu razabrati ljudske izraze lica, ali do sada nije raspolagao pravim alatkama za istraživanje, piše "Njuzer"...Sada, zahvaljujući tehnikama simulacije i mnoštvu informacija iz prethodnih studija o vidu novorođenih...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.