Ovako su se političari i kolege oprostili od velike Mire Stupice!

Izvor: Telegraf.rs, 19.Avg.2016, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovako su se političari i kolege oprostili od velike Mire Stupice!

Povodom smrti proslavljene glumice Mire Stupice, saučešće su izrazile njene kolege, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, predsednica parlamenta Maja Gojković i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Glumac Mihailo Janketić je, povodom odlaska dive srpskog glumišta Mire Stupice, izjavio da je ona rođena da - živi večno.

- Mi smo svi opčinjeni njome i toliko je volimo da na neki način ne pristajemo na njen odlazak. I ja takođe mislim da Mira nije umrla, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << ona je rođena da živi večno - rekao je Janketić.

Reditelj Jagoš Marković rekao je da je Mira Stupica bila velika dramska umetnica, najvećeg svetskog formata, a tamo gde nas je ona vodila sa scene, niko nas nije poveo.

- Koliko je samo mene naučila i koliko mi je dala to ne staje u reči, večno sam joj zahvalan - rekao je Marković Tanjugu i dodao da je bila sreća gledati je na sceni, raditi i prijateljevati sa njom.

Odlazak Mire Stupice je veliki gubitak za profesiju, rekao je glumac Dragan Mićanović, istakavši da nas je napustila jedna od najvećin glumačkih legendi.

Prisećajući se rada sa čuvenom glumicom, Mićanović je rekao da je imao sreću da na početku svoje karijere radi predstavu sa njom. To je bila predstavala "Naši sinovi" u Zvezdara teatru, u kojoj je Stupica igrala njegovu baku.

- To je bilo neverovatno iskustvo. Gledati nju i biti na sceni sa njom, ali i pokojnom Oliverom Marković je bilo neverovatno - rekao je Mićanović.

Jugoslovensko dramsko pozorište je saopštilo da je Stupica, ostavila je nemerljiv trag u pozorišnom životu Jugoslavije i Srbije.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da će Mira Stupica ostati zauvek upamćena kao simbol naše pozorišne scene i jedno od najznačajnijih imena čitavog srpskog glumišta.

- Ako bi se tražila nit koja povezuje sve generacije glumaca i pozorišnih stvaralaca, ako postoji ličnost koja je bila nezamenljivi uzor kolegama i neprikosnoveni autoritet srpske glumačke scene, onda je to Mira Stupica - ocenio je Vukosavljević.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Vukosavljević je istakao da je Stupica - svojim bravuroznim ulogama, koje su je učinile voljenom i obožavanom kod publike i izuzetno poštovanom od strane kritike, ostavila neizbrisiv trag u istoriji pozorišne i filmske umetnosti.

Predsednica Skupštine Srbije i Odbora za kulturu i informisanje Maja Gojković uputila je telegram saučešća porodici i Jugoslovenskom dramskom pozorištu povodom smrti Mire Stupice.

- Sa velikom tugom primili smo vest o smrti Mire, koja je svojim decenijskim radom u pozorištu, ali i na filmu i televiziji ostvarila neizbrisiv trag, a Mirin odlazak veliki je gubitak za čitavu kulturnu scenu, koju je zadužila svojim ulogama i ostvarenjima. Molim vas da u ime Narodne skupštine i moje lično ime primite saučešće - navela je Gojković u telegramu.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali uputio je telegram saučešća, istakavši da će Beograd čuvati uspomenu na njene velike uloge, kojima je pisana istorija srpske glume.

Mira Stupica bila je prva velika srpska glumica i jedna od najvećih heroina jugoslovenskog glumišta. Svojevremeno je obogatila svojom pojavom, šarmom i raskošnim talentom beogradsku pozorišnu scenu, ali i jugoslovensku kinematografiju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.