Ovako izgleda ćelija iz koje je Zver hteo da pobegne (FOTO)

Izvor: S media, 07.Feb.2012, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovako izgleda ćelija iz koje je "Zver" hteo da pobegne (FOTO)

Iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici jutros su pokušali da pobegnu Sretko Kalinić i Željko Milovanović. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je da su Kalinić i Milovanović pokušali da su izašli iz svojih ćelija odvalivši vrata, savladali pripadnika službe obezbeđenja i iskočili kroz prozor u dvorište zatvora.

Ćelije u u zadnjem i desnom bočnom delu zgrade Suda u Ustaničkoj ulici su renovirane.

Upućeni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kažu da se u zadnjem delu zgrade Specijalnog suda, na prvom i drugom spratu, odvija pravi zatvorski život – optuženi primaju posete svojih advokata, rodbina im donosi pakete sa hranom, imaju kućni red i prostor za šetnju.

Pre dve i po godine, kada je ekipa "Politike" posetila ćelije u zgradi Specijalnog suda, one su bile prilično ruinirane, sa starim rešetkama i propalim krevetima na sprat.

Bagzi Kaliniću: Video sam kako ste ubijali!

Simović i Kalinić ponovo osuđeni na po 30 godina (VIDEO)

Zidovi su bili ispisani raznim imenima, porukama tipa "Sudija, pusti me kući" i stihovima : "Sutra ću smisliti odličan plan, samo da preguram još ovaj dan". Sada je sve okrečeno, zamenjeni su prozori, vrata, rešetke i nameštaj.

Nekadašnji vojni sud i zatvor

U prednjem i levom krilu zgrade sagrađene u obliku pravougaonika, sa dvorištem i šetalištem u sredini, smešten je takozvani Specijalni sud odnosno odeljenja beogradskog Okružnog suda za organizovani kriminal i ratne zločine, zatim Specijalno tužilaštvo i Tužilaštvo za ratne zločine.

U zadnjem i desnom krilu ostao je stari zatvor koji je služio za kratak boravak pritvorenika po dolasku iz zatvora u Bačvanskoj do početka suđenja i u pauzama suđenja. I sada je jedan deo ćelija ostavljen za tu potrebu.

U zatvorski deo zgrade ulazi se iz Ustaničke ulice, kroz veliku tamnobraon kapiju sa gvozdenim šiljcima. Zatim se prolazi kroz natkriveni službeni parking i dugačak žuti tunel, istim putem kojim se optuženi dovode iz CZ-a na suđenja.

Iako su u istoj zgradi, zaposleni u sudu i tužilaštvima nisu imali nikakvog kontakta sa zatvorskim delom. Razdvajala su ih velika siva metalna vrata čije su ključeve imali samo zatvorski stražari.

Sudije mogu videti pritvorenike jedino sa prozora u hodnicima kada ih straža izvodi na jedno od tri šetališta u unutrašnjem dvorištu.

(S media)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.