Ovaj pas je radostan, nežan i izvrstan sa decom, ali na jednu stvar morate da obratite pažnju

Izvor: Blic, 16.Feb.2017, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj pas je radostan, nežan i izvrstan sa decom, ali na jednu stvar morate da obratite pažnju

Engleski koker španijel je energičan, radostan, ljubak i nežan pas. Izvrstan sa decom, uvek spreman za igru, ali – oprez – nije od onih pasa koji trpe zadirkivanje. Druželjubiv je i sa njemu nepoznatim osobama i umeren u lajanju. Ako vam treba spoj lovačkog i kućnog psa, i pritom još imate i malu decu – engleski koker španijel je pravi izbor.

Kažu da je prijateljske naravi. Na prvom mestu prema deci. Pričaju da se radi o živahnom, dobro izbalanisaranom, dopadiljivom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << psu za druženje. Prema jednom istraživanju iz 2002. godine, u kojoj je učestvovalo 487 engleskih kokera, samo jedan odsto njih bilo je agersivno na ljude, a dva odsto na druge pse. Gotovo statistička greška, piše na sajtu MAGAZIN PAS.

Osim sa drugim psima, kokeri se odlično slažu i sa mačkama.

“Kad se neko ne podnosi, kažu “slažu se kao pas i mačka”. Za španijela to ne važi. U početku sam bio skeptičan, i stalno sam gledao da se ne podave. Ali za tri godine koliko u stanu zajedno obitavaju mačka i pas, nikada se ni najmanji incident nije dogodio” kaže Beograđanin Milan Simič, vlasnik koker španijela Sime.

Vrlo su inteligentni – što bi mladi rekli, brzo kapiraju – i ludi su za šetnjom. Ti bi vam psi po ceo dan mogli provesti napolju. Ipak, najpoznatiji su po tome što besprekidno mašu repom. On je odličan kao terapijski pas jer zavoli sve ljude koje upozna. Umereno se zaštitinički odnosi prema vlasnicima, malo je posesivan, ali ipak, najverovatnije će izlizati svakog ko vam uđe u kuću.

Zbog svih nabrojanih karakteristika, engleski koker španijel je već nekoliko decenija jedna od, sa pravom, najomiljenijih rasa na svetu, i pas uvek rado viđen za kućnog ljubimca ali i za partnera u lovu.

Postoji sedam vrsta engleskih koker španijela: klamber, saseks, velški špringer, engleski špringer, poljski, irski vodeni, i koker. Sve ove rase nastale su od španijela koji su uvezeni u Englesku iz, podrazumeva se, Španije. Koker i špringer su razvijani zajedno, sa jednom bitnom razlikom: njihova veličina nije ista. Kinološki savez je 1892. godine priznao ove dve rase kao zasebne,a negde u sred Drugog svetskog rata, američki i kanadski savezi su priznali engleskog koker španijela kao zasebnu vrstu u odnosu na špringera koji je kasnije priznat kao američki koker španijel. Inače, ime “koker” dolazi od engleske reči “woodcock” i u prevodu znači “šljuka”. Oni su jedni od najstarijih lovaca na divljač, a poznati su i talentovani su po odličnom traganju, lovu, aportiranju, motrenju, agilnosti i takmičarskoj poslušnosti. Prvi put se u literaturi i umetnosti pominju pre oko 500 godina.

“Engleski koker španijeli su kompaktni, stabilni psi” kaže Daun Šuster iz Kalifornije koji je vlasnik tri svetska šampiona. “Radi se o veoma inteligentnim psima ali veoma dobrim lovcima. Ovo nije rasa kojoj je potrebno mnogo vežbe kako bi usavršila svoje lovačke sposobnosti. Engleski koker španijel brzo misli, i ukoliko ga budete terali da stalno ponavlja vežbe, vrlo brzo će mu postati dosadno. Oni vole da u radu sa trenerom postavljaju granice. Iz njih izbija “ličnost”. Kao da je reč o čoveku”.

Tačno tako, iako ih u poslednjoj dekadi prepoznajemo najčešće kao kućne ljubiomce, kokeri imaju izuzetne rezultate u lovu.

“Mogu da idu na mesta na kojem bi veći psi imali problema da pristupe, umereno su brzi ali su sposobni da mnogo prepešače” kaže Daun.

I Meri Lou, kinolog iz Britanije koji se specijalizovao za ovu rasu, deli ovo mišljenje: “Engleski koker španijel je jedan od najsvestranijih pas koje bi lovac ikada mogao da poželi kao partnera. Oni će zablistati i u polju i u šumi, ali su i veoma sposobni, i beleže odlične rezlutate u lovu na ribu. Oni nisu specijalizovani psi, oni će, zapravo sa osmehom na licu loviti gde god vi poželite”, piše na sajtu MAGAZIN PAS.

Da zaokružimo: engleski koker španijel je energičan, radostan, ljubak i nežan pas. Izvrstan sa decom, uvek spreman za igru, ali – oprez – nije od onih pasa koji trpe zadirkivanje. Druželjubiv je i umeren u lajanju. Ako vam treba spoj lovačkog i kućnog psa, i pritom još imate i malu decu – engleski koker španijel je pravi izbor.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.