Ova zemlja postaje raj za kriminalce: 62.000 osoba aktivno u kriminalnim mrežama

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 20:12

Ova zemlja postaje "raj" za kriminalce: 62.000 osoba aktivno u kriminalnim mrežama

U Švedskoj je blizu 62.000 osoba aktivno u kriminalnim mrežama ili je povezano s njima.

Ovo je danas objavila komesarka švedske policije Petra Lundhov.

"Identifikovali smo 14.000 osoba aktivnih u kriminalnim mrežama. Što se tiče osoba koje su povezane s tim mrežama, procenjujemo da ih ima 48.000", rekla je Lundhov na konferenciji za novinare u Stokholmu.

Švedski ministar pravde Gunar Stromer podsetio je da su 62 osobe poginule u pucnjavama u Švedskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2022. godine.

Napomenuo je da su, iako se broj neznatno smanjio u 2023. godini, prema preliminarnim podacima, švedske vlasti zabeležile devet puta više pucnjava sa žrtvama nego Norveška, Danska i Finska zajedno. U ovoj nordijskoj zemlji u isto vreme dogodio se najveći broj napada eksplozivom dosad.

"Govorimo o kriminalu s velikom sklonošću nasilju, koji ućutkavaju svedoke, preti socijalnim radnicima, infiltrira se u vlasti i političke stranke", dodao je Stromer o kriminalnim mrežama.

Broj tragičnih pucnjava u Švedskoj više se nego utrostručio u protekloj deceniji. Prošlog septembra u pucnjavi je ubijeno 11 osoba, što je najveći broj žrtava pucnjave u jednom mjesecu od 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Švedska policija: Oko 62.000 osoba aktivno je ili ima veze sa kriminalnim mrežama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2024, 19:20

Oko 62.000 osoba aktivno je ili ima veze sa kriminalnim mrežama u Švedskoj, saopštila je švedska policija. Smrtonosne pucnjave su se više nego utrostručile tokom protekle decenije u ovoj nordijskoj zemlji koja ima 10 miliona ljudi i trenutno su na mnogo većem nivou nego u susednim zemljama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.