Ova 4 sjajna trika ce vas HRKANJA resiti zauvek

Izvor: medio.rs, 16.Avg.2015, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova 4 sjajna trika ce vas HRKANJA resiti zauvek

Iako stručnjaci kažu da muškarci hrču mnogo više od žena, ovaj poremećaj spavanja jednako pogađa oba pola - dok jedni hrču, drugima taj zvuk jednako kvari san

Hrkanje je problem koji muči mnoge ljude, pa verujemo da ste sigurno i vi već pokušali raznim metodama da zaustavite ovaj neprijatan poremećaj spavanja.

Muški magazin Men’s Health navodi 4 jednostavna saveta koja mogu da vam pomognu da se rešite hrkanja i spasite muka i sebe i partnera koji sa >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << vama deli postelju.

Batalite poroke

Hrkanje se češće javlja kod pušača jer pušenje iritira nazalne kanale, čime se smanjuje protok vazduha i samim time teže dišete kroz nos. Takođe, alkohol utiče na opuštanje mišića – nepce se spušta prema jeziku koji takođe omlohavi i pada prema strani ždrela što blokira prolazak vazduha u grlo.

Foto-ilustracija: Profimedia

Oslabite

Istraživanja su pokazala da su šanse za probleme s hrkanjem čak 50 odsto veće kod ljudi s prekomernom telesnom težinom. Razlog tome su masne naslage oko nepca i ždrela, odnosno u gornjim disajnim putevima koje mogu da otežaju normalno disanje.

Foto-ilustracija: Foter.com / mmarcotte51

Ne spavajte na leđima

Spavanje na leđima povećava verovatnoću hrkanja, a tada je hrkanje i mnogo glasnije jer je reč opoložaju tela u kome je protok vazduha najnestabilniji. Istraživanja pokazuju da najmanje hrču oni koji spavaju na boku, kao i da se hrkanje smanjuje kada ljudi spavaju na debljem jastuku.

Foto-ilustracija: wisegeek.com

Pustite glas

Stručnjaci kažu da bilo koja vrsta pevanja pomaže u oslobađanju od ove ružne pojave jer se na taj način jačaju mišići u gornjem delu grla koji sprečavaju blokadu disajnih puteva. Čak i dugo i glasno izgovaranje samoglasnika (A, E, I, O, U), svakog dana u trajanju od dva do tri minuta može da pomogne.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.