Izvor: Press, 06.Sep.2017, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorili su tajni bunker u svojoj kući u Beogradu: Tamo su našli ovu ikonu i zanemeli kad su shvatili šta predstavlja! (FOTO)

Unutrašnjost kutije sa rezbarijom u kojoj se nalazi ikona bila je gotovo uništena
Foto: Telegraf.rs
U Domu Jevrema Grujića prvi put je prikazan eksponat koji je u ovoj porodici više od 150 godina. Reč je o restauriranoj ikoni Svetog Jovana Krstitelja iz 19. veka koja je prošla i albansku golgotu u povlačenju tokom Prvog svetskog rata.
Pred Drugi svetski rat vlasnici su je zazidali u tajni >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bunker svoje kuće, gde je donedavno bila.Ikona je, inače, tek pre četvrt veka izvađena iz "tajnog bunkera" u kući u Beogradu u vrlo lošem stanju. Unutrašnjost kutije sa rezbarijom u kojoj se nalazi ikona bila je gotovo uništena.
Restauracija kutije trajala je čak tri meseca. Svaki detalj morao je biti pažljivo obrađen, kako bi se sačuvala autentičnost. Oslikana je na drvetu zlatnom pločom.
To je slava Stevana i Stane Ćurčić, koji su po ženskoj liniji deo porodice Grujić iz Beograda.
- Ikona je u ovoj porodici više od 150 godina i urađena je po narudžbi. Tokom povlačenja srpske vojske preko Albanije u Prvom svetskom ratu, porodica ju je ponela sa sobom - rekla je za Telegraf.rs kustos ovog muzeja, Katarina Urošević.
Vođeni iskustvom iz Velikog rata kad su austrougarski i nemački vojnici, koji su bili smešteni u kući, sa sobom u toku povlačenja poneli sve što je bilo vredno, uoči Drugog svetskog rata, članovi porodice Grujić sve svoje dragocenosti su sakrili, zazidavši ih u "tajnom bunkeru" između podruma i prvog sprata svoje porodične kuće. Među tim dragocenostima bila je i ova ikona, koja je iz bunkera izvađena pre 15 godina, a koju sada svi imaju prilike da vide.
I da čuju njenu neobičnu priču.
Ikona ukazuje na važnost krsne slave kod ljudi koji su u trenucima ratnog vihora ostavljali sve, napuštali kućni prag, ali ne i ikonu koja je bila čuvar porodice.
Zahvaljujući toj mudrosti, sačuvane su umetnine i eksponati koji su danas izloženi.
Centralni institut za konzervaciju Srbije bio je zadužen za restauraciju, koja je poverena konzervatoru Željku Simićeviću.
Dom Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici 17. sagrađen 1896. godine po projektu poznatog beogradskog arhitekte Milana Kapetanovića, prva je zgrada koju je zaštitio Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, odmah po osnivanju 1961. godine.
Zajedno sa umetničkom zbirkom, on predstavlja spomenik kulture od velikog značaja za republiku Srbiju. Kao jedina članica Udruženja evropskih Istorijskih kuća iz naše zemlje, Dom Jevrema Grujića predstavlja kulturnu baštinu Srbije u svetu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.