Otvoreni parlament: Drastičan pad demokratičnosti Skupštine Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jun.2019, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreni parlament: Drastičan pad demokratičnosti Skupštine Srbije

Analize aktuelnog saziva Skupštine Srbije ukazuju na drastičan pad demokratičnosti u njenom radu, naročito njene zakonodavne i kontrolne uloge, saopštio je danas Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) povodom sedme godine inicijative "Otvoreni parlament".

"Prekomerno usvajanje zakona po hitnom postupku, opstrukcije rada parlamenta i zloupotreba procedura kojima se onemogućava dijalog u plenumu, izostanak javnih slušanja, slaba kontrola nad izvršnom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vlašću, a naročito usvajanje budžeta uz opstrukciju rasprave od strane vladajuće većine, negativne su prakse koje je neophodno hitno menjati", navodi se u saopštenju.

CRTA je navela da je prepoznavanje negativnih praksi od strane stručne javnosti, medija, EU i drugih relevantnih međunarodnih aktera, kao i predstavnika najviših državnih organa, predstavlja jedan od preduslova za rešavanje, kako navode, krize u kojoj se parlament nalazi.

"Pozivamo sve narodne poslanike da preuzmu odgovornost i pokrenu javni dijalog u cilju prevazilaženja brojnih izazova koji onemogućavaju parlament da delotvorno obavlja svoju demokratksku ulogu", navodi se u saopštenju.

CRTA je navela da građani preko platforme www.otvoreniparlament.rs mogu svakodnevno da prate rad poslanika, da im direktno postavljaju pitanja, da se upoznaju sa sednicama i drugim aktivnostima Skupštine, sa predlozima zakona i akata koji će se naći pred narodnim poslanicima, kao i sa ključnim izmenama koje će doneti usvojeni zakoni i ostali akti.

"Tokom sedam godina, analizirana su 682 radna dana u plenumu tokom kojih je usvojeno 1057 zakona, objavljeno je više od 250.000 govora narodnih poslanika, skoro 300 sažetaka zakona i preko 30 istraživanja o parlamentarnim procesima i radu Skupštine, a prikupljeno više od 900 pitanja građana", navodi se u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.