Otvorena stalna postavka u Vinči

Izvor: RTS, 20.Sep.2012, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena stalna postavka u Vinči

U okviru "Dana evropske baštine" na arheološkom nalazištu u Vinči otvorena stalna postavka Muzeja grada Beograda "Vinča -fragmenti za rekonstrukciju prošlosti".

Stalna postavka Muzeja grada Beograda "Vinča - fragmenti za rekonstrukciju prošlosti" otvorena je na arheološkom nalazištu u Vinči, u okviru "Dana evropske baštine".

Izložba, nastala u saradnji Muzeja grada Beograda i arheologa koji su istraživali na lokalitetu Belo brdo u Vinči, otvorena je posle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dve godine renoviranja tokom kojih je Arheološko nalazište Vinča bilo zatvoreno za posetioce.

Postavka na atraktivan način predstavlja posude i figurine iz perioda od 5.200. do 4.200. godine stare ere, otkrivenih između 1978. i 2010. godine.

"Stalna postavka Muzeja grada Beograda na lokalitetu u Vinči izgleda impresivno i potvrđuje izuzetan značaj koji Vinča ima za Beograd i ceo Balkan, kao i za shvatanje kulture čitave Evrope", istakao je zamenik gradskog sekretara za kulturu Aleksandar Peković, prenosi Beoinfo.

On je rekao da je "Vinča blago koje Beograd svrstava u najstarija mesta u svetu po kontinuitetu trajanja i naseljenosti i zato predstavlja veliku obavezu za grad i Srbiju da se lokalitet dodatno obezbedi i istraživanja nastave".

Kustos ovog muzeja Milorad Ignjatović, jedan od najzaslužnijih za otvaranje nove izložbene postavke u Vinči, ranije je objasnio da su postavkom želeli da prikažu kontinuitet istraživanja nalazišta koja neprekidno traju sto godina, kao i kontinuitet života u Vinči koji "iskače" iz svih okvira poznatih danas.

Tokom neolita, u periodu dužem od hiljadu godina, jedni pored drugih u Vinči su živeli i radili ribari, zemljoradnici, tkači, grnčari, lovci, stočari, vračevi, kamenoresci, i bogatstvo nalaza i njena dugotrajnost pokazuju da je to naselje predstavljalo istaknuto mesto u lokalnim i regionalnim okvirima, naveo je Ignjatović.

Većina predmeta prvi put je prikazana javnosti, a posebno se izdvajaju figurina trudne vinčanske žene, "majers pitos" - velika posuda za skladištenje hrane sa bogatom dekoracijom, i "Svadbeni set iz Vinče", grupa keramičkih posuda koje su se upotrebljavale prilikom velikih gozbi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.