Otvorena sezona lova na Srbe na KiM VIDEO

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 21:52

Otvorena "sezona lova na Srbe" na KiM VIDEO

Oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević istakao je da je u poslednjih deset godina sada najteži period, prvenstveno za srpski narod na KiM.

On je dodao i da je na KiM otvorena "sezona lova na Srbe" i da svako može da bude uhapšen samo zato što ima srpsko ime i prezime.

Pavićević je za Tanjug rekao da je izuzetno teško doći do posete uhapšenih Srba na KiM i dodao da je do sada uspeo da ostvari samo jednu posetu nakon "dugo, dugo vremena" i da obiđe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šest pritvorenih lica u zatvoru blizu Podujeva i u Gnjilanu.

"Posle toga sam tražio da to ponovim, da obiđem još neke koji su posle toga, nažalost, uhapšeni, ali odgovora nema. Apsolutno ćutanje je sa druge strane. Ovo je jedno ignorisanje koje ja tumačim kao neljudski akt, ali posle svega što sam video, mislim da je to najmanje neljudski što se dešava", rekao je Pavićević.

On je naveo da je u redovnoj komunikaciji sa porodicom uhapšenog Nenada Orlovića, čiji je tast prekjuče, zbog svega što se dogodlio, kako je rekao, doživeo srčani udar.

"Sad neko da mi kaže da to nema veze jedno sa drugim, da to nije izazvano tim stresom. Naravno da jeste. I sad zamislite kako je tim ljudima sa malom decom, kada vide sve te snimke, kada treba da se suoče sa činjenicom da je on odveden negde. Neću da kažem uhapšen. Kidnapovan, otet, maltretiran. Čoveku su stavlii na kraju kesu na glavu i slikali ga. Izgleda da se Srbi u Prištini danas tretiraju kao cirkuska atrakacija, dotle ide, To su užasne stvari", istakao je Pavićević.

Kaže da mu je teško bilo napraviti izveštaj o svemu što je video, ali da je još teže bilo razgovarati sa tim ljudima.

"To su ljudi koji su maltretirani, nad kojima se tzv. kosovska policija prilikom hapšenja iživljavala na najgori mogući način. Kad govorimo o Milunu Milenkoviću Lunetu, to je čovek koji je najgore prošao i čovek za koga ja odgovorno tvrdim da je nad njim pokušano ubistvo. Njega su do te mere tukli i prestali su tek kada su došli, kako on kaže, inspektori iz Prištine", rekao je Pavićević.

Lekar koji ga je pregledao, kaže Pavićević, tražio je konsultaciju neurologa, neurohirurga i ortopeda.

"Onda zamislite nivo povreda. Njemu su radili CT snimak glave, sumnjali su na neka unutrašnja krvarenja", rekao je on i dodao da su ga prilikom hapšenja vezali, bacali na zemlju i skakali po njemu.

"Meni je teško da ovo izgovaram. Nisu ni drugi mnogo bolje prošli, možda s malo manjim povredama. Kod (Dušana) Obrenovića je već prošlo izvesno vreme pa su vidljivi samo ožiljci. To su ozbiljni ožiljci, to su povrede svuda po telu", rekao je Pavićević i dodao da ga još više brine njihovo psihičko stanje.

Uslovi u zatvoru su, kaže, prilično pristojni i nema torture nad njima, ali su preživeli bestijalno ižviljavanje prilikom hapšenja.

"Postoje tu neka dela izmišljena koja im se stavljaju na teret, ali zamislite kako je živeti u uslovima gde je najgore krivično delo biti Srbin. Otvorena je sezona lova na Srbe. Svako može da bude uhapšen, samo zato što ima srpsko ime i prezime na teritoriji KiM i onda da mu se stavi na teret, smisliće oni već nešto. A onda vi s prištinske strane dobijete neku priču o demokratiji i vladavini prava koja, valjda kad su Srbi u pitanju, ne postoji", rekao je Pavićević.

Kaže da reakcije međunarodne zajednice nema i da je to najbolnije.

"Ovo traje već duži vremenski period i imate jednu političku i diplomatsku aktivnost Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, Vlade, Kancelarije za KiM... Meni je fascinantno to glasno ćutanje međunarodne zajednice na ovako užasne stvari", rekao je Pavićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.