Otvorena onlajn konferencija Cirkularne migracije u kulturi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2021, 14:03

Otvorena onlajn konferencija Cirkularne migracije u kulturi

Onlajn konferencija "Cirkularne migracije u kulturi - Kako da znanje, iskustvo i uticaj naših ljudi u svetu pomognu srpskoj kulturi", danas je otvorena u organizaciji kompanije “Color Media Communictions” u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja.

Projekat podrazumeva dva odvojena panela pod nazivima “Srbi i svet: podrška naših umetnika razvoju kulture” i “Umetnici koji odlaze iz Srbije i zašto se ponekad i vraćaju”, na kojima govore afirmisani srpski umetnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa karijerama u inostranstvu.

Uvodni govor u dve navedene tribine imao je Vuk Radulović, savetnik za međunarodnu saradnju u kabinetu potpredsednice Vlade i ministarke kulture i informisanja.

Prema njegovim rečima, tema migracije u kulturi i mobilnost umetnika i kulturnih radnika je veoma važna za razvoj umetničke prakse, kulturnih veza i diplomatije, koja u ovom trenutku pandemije još više dobija na značaju.

“Zdravstvena kriza uzrokovana virusom Kovid 19 je onemogućila ili u velikoj meri ograničila međunarodnu kulturnu saradnju u poslednje dve godine. Iz tog razloga Ministarstvo kulture u saradnji sa mnogim partnerima radi na unapređenju postojećih, ali i utvrđivanje novih mehanizama za podršku mobilnosti u kulturi. Na taj način bi se pospešilo predstavljanje domaćih umetnika u inostranstvu, a istovremeno i prezentacija kulturne prakse srpskih umetnika u emigraciji u našoj zemlji”, istakao je Radulović.

Podsetio je da Ministarstvo, pored redovnih konkursa za podršku kulturne scene Srbije, izdvaja i značajna sredstva za podršku i sufinansiranje internacionalnih projekata u našoj zemlji.

Sredstva postoje i za podršku mobilnosti kulturnih radnika i umetnika i za sufinansiranje projekata - predstavljanje kulture Republike Srbije u inostranstvu.

Najnoviji poziv Ministarstva upravo je uslovljen okolnostima pandemije, predviđa i poseban poziv za podršku digitalne mobilnosti kojima se podržavaju umetnici da učestvuju u međunarodnim digitalnim sadržajima.

“Svedoci smo da su tokom istorije srpski umetnici neretko bili i diplomatski predstavnici naše zemlje, kao i da su njihova dela doprinela da se o tradiciji, istoriji i kulturi Srbije uči širom Evrope i sveta, čak i u tadašnjim uslovima, ograničenih komunikacijskih mogućnosti”, izdvojio je Radulović.

“Danas smo ponosni na brojna međunarodno priznata umetnička imena, koji stvaraju u emigraciji i na najlepši mogući način predstavljaju Srbiju u inostranstvu. Oni istovremeno daju i značajan doprinos razvoju diplomatskih odnosa između Srbije i zemalja iz kojih dolaze i u kojima žive”, naveo je Radulović.

Kako je naglasio, upravo zbog svega navedenog, u Ministarstvu kulture žele da i u narednom periodu podržavaju predstavljanje dela umetnika iz Srbije u inostranstvu, kao i umetnika u rasejanju, ali i razvoju novih projekata saradnje između njih.

“Posebno smo radosni kada se, kako i tema panela kaže, umetnici iz drugih zemalja vraćaju u Srbiju, i zajednički sa svojim kolegama rade na inovativnim umetničkim programima i tako doprinose razvoju kulture i umetnosti u Srbiji”, zaključio je Vuk Radulović.

Digitalna konferencija se može pratiti preko YouTube kanala medijske kompanije “Color Media Communictions”.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.