Izvor: RTS, 30.Dec.2016, 14:52 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Otvorena nova mlekara u Kikindi
U Kikindi je otvorena najsavremenija mlekara u Srbiji za proizvodnju autohtonih vrsta proizvoda od kravljeg, kozijeg i ovčijeg mleka. Mlekara trenutno upošljava dvadeset radnika i funkcioniše sa 20 odsto kapaciteta.
Slađana Đurković iz Sajana ima veliko iskustvo u mlekarskoj industriji, a u novoj mlekari radi na poslovima skidanja i pakovanja kajmaka i ostalih proizvoda. Radila je, kaže, ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u sajanskoj i zrenjaninskoj mlekari, ali u ovoj novoj posao je, tvrdi, mnogo lakši, jer je proizvodnja znatno savremenija.
Maksimalni kapacitet mlekare na dnevnom nivou je 15 hiljada litara mleka, a u paleti budućih proizvoda uskoro će se naći razne vrste komadnih, lisnatih, topljenih sireva i sirnih namaza. Radnik Borislav Tot objašnjava da se trenutno proizvodi kajmak na tradicionalan način , meki sirevi, kravlje i kozije kriške i sitan sir.
"U narednom period treba da otpočnemo proizvodnju topljenih sireva i sira od barenog testa", dodaje Tot.
Mlekara "Kikinda" je zajednički projekat njenog vlasnika Saše Mančića i Grada Kikinde. Mančić ističe da projekat ima više ciljeva, a osnovni je poboljšanje uslova rada i kvalite mleka kod proizvođača na teritoriji grada.
"Zbog toga nameravamo da u okviru mlekare otvorimo edukativni centar koji će se baviti razvojem stočarstva", kaže Mančić.
Radi realizacije ovog ambicioznog projekta formirano je i takozvano kikindsko stado od 140 junica preko koga će se kikindski stočari osposobljavati za kvalitetniju i veću proizvodnju, a time i za izvoz svojih proizvoda u Evropsku uniju.
rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745