Otvorena izložba o oslobađanju Srbije u Velikom ratu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2018, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba o oslobađanju Srbije u Velikom ratu

Izložba "Pisati se mogu samo privatne vesti? privatna korespondencija tokom Prvog svetskog rata" autora Nemanje Kalezića i Jasmine Tomašević, otvorena je danas u Narodnoj biblioteci Srbije.

Izložba koja je postavljena povodom stogodišnjice oslobođenja Srbije u Prvom svetskom ratu osmišljena je sa ciljem da se predstavi jedan manje poznati aspekt svakodnevice srpskog naroda koji je bio uvučen u ratni sukob.

Specifične okolnosti u kojima se našao u godinama 1914-1918. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iznedrile su potrebu za raznim vidovima privatne korespondencije.

Izložbom se predstavljaju različiti vidovi komunikacije i poteškoće koje su morale biti prevaziđene da bi se uspostavio kontakt u ratnom vihoru.

Izložba, koju prati odgovarajući katalog, podeljena je u segmente Reč, Cenzura i Vest.

Ovakva podela proističe iz činjenice da su ova tri pojma bila prisutna u svakom obliku privatne korespondencije.

Vesti su se širile rečima, dok je cenzura predstavljala nezaobilazni deo oblikovanja vesti.

Postavku prati i odvojeni segment u formi ilustracija i interaktivne mape.

Ideja je da se kroz ovu formu prikažu neke od najslikovitijih situacija na koje se naišlo istraživanjem.

Pored građe koja se čuva u Narodnoj biblioteci Srbije, korišćena su pisma dostupna u digitalnoj biblioteci "Veliki rat", kao i u privatnim kolekcijama.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 11. januara 2019. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.