Otvorena izložba ikona Tragom baštine Mitropolije dabrobosanske

Izvor: Blic, 23.Okt.2017, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba ikona "Tragom baštine Mitropolije dabrobosanske"

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo otvorio izložbu ikona pod nazivom "Tragom baštine Mitropolije dabrobosanske", koje su oslikali polaznici škole ikonopisa.

Prethodno je mitropolit Hrizostom osveštao i služio molepstvije za početak rada novootvorenih prostorija Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske "Sveti Petar Sarajevski".

Mitropolit Hrizostom rekao je tom prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je ikonopis, ili živopis, jedna od najlepših likovnih umetnosti, nešto što je neprevaziđeno do danas.

- Ikonopis je sveta radnja. To nije obično slikanje. To je stvaranje u molitvi. To je razlika između ikonopisanja i svetovnog laičkog slikanja - istakao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je naglasio da je ikona uvek sećanje na lepotu Božiju.

- Kada god radimo ikonu sećamo se blagoslovenog lika koji je Gospod uzeo i pokazao kako treba da izgleda čovek - rekao je vladika Hrizostom.

Nakon što je osveštao prostorije Pravoslavnog centra za mlade, visokopreosvećeni mitropolit Hrizostom rekao je da je evidentno da se oko svega što je doro i plemenito, kao što je ovaj centar, okupljaju mladi i nalaze prostora da iskažu svoj dar.

- Daj Bože da bude što više ovakvih centara, u svakoj parohiji - poručio je mitropolit Hrizostom.

Profesor na Visokoj školi SPC za umetnost i konservaciju u Beogradu Goran Janićijević, koji u Istočnom Sarajevu rukovodi školom ikonopisa, istakao je da je večeras otvorena izložba rezultat skoro jednogodišnjeg rada 60 polaznika.

On je podsetio da škola ikonopisa u Istočnom Sarajevu postoji već devet godina.

Rukovodilac Pravoslavnog centra za mlade paroh novosarajevski jerej Mladen Drobnjak rekao je da će u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u naredna tri dana biti izložene oslikane kopije ikona iz Muzeja Stare srpske pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu i Muzeja manastira u Dobrunu kod Višegrada koje pripadaju italo-kritskoj školi.

- Želeli smo da na ovaj način deci i odraslima pružimo drugačiji pristup umetnosti i kulturi, da ih na neki način oplemenimo - istakao je Drobnjak, navodeći je otvaranje prostorija Pravoslavnog centra dodatni podstrek za još veći angažman u radu sa mladima.

On je mitropolitu Hrizostomu kao znak zahvalnosti za podršku u ovom projektu, kao i radu Pravoslavnog omladinskog centra, poklonio ikonu, a mitropolit je sa ikonama koje su oslikali polaznici škole ikonopisa darovao one koji su najviše pomogli u radu Centra.

U okviru programa otvaranja prostorija Centra prikazana je radna verzija animiranog filma "Put Svetog Save", koja je urađena u okviru škole animiranog filma, koja je od februara do oktobra održana u prostorijama Centra.

Veliki broj prisutnih, među kojima su bili i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, čelnici grada Istočno Sarajevo i opština u njegovom sastavu, svojim izvođenjem duhovnih pesama oduševila je grupa "Ihos".

Pravoslavni centar za mlade osnovan je prošle godine s ciljem da, prvenstveno mladima, pomogne u duhovnom, kulturnom i socijalnom razvoju.

Sve aktivnosti koje Centar realizuje usmerene su ka očuvanju tradicije, kulture i civilizacijskih vrednosti, sa svim elementima hrišćanskog etosa koji je formirao kulturni obrazac na liturgijskom iskustvu Crkve.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.