Izvor: Nezavisne Novine, 14.Apr.2016, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba "Povratak na Mjesec: Kratka istorija budućnosti" (FOTO)

BANJALUKA - Izložba pod nazivom "Povratak na Mjesec: Kratka istorija budućnosti" koja svojim konceptom na interesantan način pokušava da prikaže odnos istorije,umjetnosti,nauke i tehnologije, kao i da predstavi kompleksne odnose prošlosti i budućnosti iz jednog potpuno novog ugla otvorena je večeras u Muzeju savremene umjetnosti RS (MSU RS) u Banjaluci.

Postavka je rezultat uspješne saradnje MSU RS i Muzeja istorije Jugoslavije iz Beograda. Kao što je bilo i očekivano >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << najprivlačniji dio postavke bio je fragment Mjesečevog tla, koji su američki astronauti misije Apolo 17, u ime predsjednika SAD-a poklonili predsjedniku Titu i narodu Jugoslavije. Na taj način izložba je jedinstven dijalog između muzejskog eksponata i umjetničkog rada vajara Radoša Antonijevića, kolektivnog pamćenja i ličnih sjećanja, interpretacije nasljeđa i društvenog aktivizma. Postavljajući pitanje: Kako izgleda vaša budućnost? Izložba poziva na reakciju, suprotstavljajući današnje i nekadasnje vizije budućnosti.

Otvarajući ovu zanimljivu postavku Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja Srbije podsjetio je da je ovo prvi put da fragment Mjeseca napušta Beograd, a tek drugi da napušta Muzej istorije Jugoslavije. "Ni Nikson, niti astronauti Apola 11 nisu mogli ni da pomisle da će kamen sa Meseca stići do Banjaluke. Relacija Mesec-Beograd-Banjaluka duga je preko 392 000 km, ali i ovo je znak da kada postoji volja, postoji i način", zaključio je Tasovac.

Postavka je rezultat rada kustoskog autorskog tima koji čine: Ana Panić,Katarina Živanović, Ivan Manojlović, Momo Cvijanović(MIJ) i Mladen Banjac(MSU RS).

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.