Otvorena Skupština pravoslavlja

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena Skupština pravoslavlja

Godišnje zasedanje Interparlamentarne skupštine pravoslavlja otvoreno u Beogradu. "Ovaj skup prilika je da se čuje glas pravoslavlja i glas svih hrišćana Evrope", naglasio prilikom otvaranja predsednik Skupštine pravoslavlja Sergej Popov.

"Krizu treba prevazići kroz sabornost, a ne individualno", rekla je u svojstvu domaćina skupa, predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić- Dejanović.

Predsednica je istakla da je tragedija što neki ljudi svoju potrebu za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << slobodom vide kroz ugrožavanje tuđe slobode i da je najbolji primer za to slučaj Kosova i Metohije gde je mržnja prema drugom ugrozila svako ljudsko dostojanstvo.

Prema njenim rečima, pravoslavni optimizam može biti dobra šansa za rešavanje problema, gde spada i istrajnost i nepokolebljivost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji sledi primer pravoslavne duhovnosti i tolerancije.

Svečano otvoreno 16. godišnje zasedanje Interparlamentarne skupštine pravoslavlja u Domu Narodne skupštine. Pravoslavni predstavnici 24 zemlje govoriće o uticaju svetske ekonomske krize na socijalnu, duhovnu i kulturnu evropsku tradiciju.

Svečanost je počela pravoslavnom molitvom i besedom predsednika Skupštine pravoslavlja i člana državne Dume Ruske federacija Sergeja Popova koji je naglasio da je ovaj skup prilika da se čuje glas pravoslavlja i glas svih hrišćana Evrope.

Podsetivši na zaključke poslednjeg zasedanja na Rodosu Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, čija su se predviđanja vezana za ekonomsku krizu nažalost obistinila, Popov je istakao da je predstojeće obeležavanje 620. godišnjice Kosovske bitke, 28. juna, prilika da se pruži podrška i ponovi pravoslavni stav prema položaju Kosova i Metohije.

U poruci vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, koju je pročitao episkop bački Irinej, naglašena je odgovorna uloga Interparlamentarne skupštine pravoslavlja koja sa ozbiljnošću pristupa rešavanju problema savremenog čoveka, koji bezočno teži uvečavanju svog materijalnog bogatstva.

"Crkva ne osuđuje unapred ekonomsko bogaćenje, ali se odlučno suprotstavlja zloupotrebi ekonomije čiji je rezultat svetska ekonomska kriza", kaže se u poruci patrijarha Vartolomeja.

Vladika Irinej preneo je i blagoslove srpskog patrijarha Pavla i njegovog zamenika mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Želja da svet moralno ojača

"Ova ekonomska kriza je prešla granice obične krize i ceo svet traži put da izađe iz tog iskušenja. Naša želja je da svet moralno ojača", poručio je ruski patrijarh Kiril.

U poruci poglavara Ruske pravsolavne crkve ističe se takođe da su mir i stabilnost u svetu narušeni zbog odnosa prema Kosovu i Metohiji, čije stradanje postaje ozbiljna pretnja za čitavo čovečanstvo.

Na svečanom otvaranju pročitana je i poruka predsednika Državne Dume Ruske federacije Borisa Grizlova, koji je istakao važnost pravoslavnog mišljenja o pitanjima ekonomske krize čovečanstva.

Učesnicima zasedanja obratio se i predsatvnik Svetskog saveta crkava, koji je podstetio da u ovoj organizaciji učestvuju predstavnici pravoslavnih crkava i pravoslavni laici i da je cilj ovog skupa da se učini razumljivim stav pravoslavlja prema pitanjima od svetskog značja.

Zasedanje Interparlamentarne skupštine pravoslavlja trajaće do 28. juna kada će se učesnici skupa pridružiti obeležavanju Vidovdana, verskom i nacionalnom prazniku zemlje domaćina i pravoslavnog srpskog naroda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.