Izvor: Nezavisne Novine, 26.Apr.2016, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena Roditeljska kuća u Sarajevu: Poklon oboljeloj djeci i njihovim roditeljima

SARAJEVO - Prva roditeljska kuća u BiH za smještaj djece oboljele od raka i njihovih porodica, otvorena je danas u Sarajevu kod Pedijatrijske klinike, a vrpcu su presjekla upravo djeca koja se liječe od ove bolesti.

„Kada je mama tu onda manje boli“, kazala je danas Muvedeta Nizić, majka djevojčice koja je izliječena i koja je napisala knjigu te od njene prodaje pola donirala za Roditeljsku kuću.

Projekat izgradnje ove kuće pokrenulo je Udruženje „Srce >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << za djecu koja boluju od raka u FBIH“ i trajao je pet godina.

„Počelo je sa grupom entuzijastičnih roditelja. Tri godine smo imali problema sa dobijanjem dozvola za gradnju koja je konačno počela marta 2014. godine. Imali smo izuzetnu podršku građana, medija, društveno odgovornih kompanija i institucija. Sada je olakšan boravak našoj dječici tokom teškog i dugotrajnog liječenja“, rekla je Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja „Srce“ u kojem kažu da ove godine treba biti otvorena i roditeljska kuća u Banjaluci.

Iz ovog udruženja su ponovo apelovali za sistemsko rješenje za finansiranje kuće iz grantova jer dječica to zaslužuju.

Neki od roditelja djece oboljele od raka istakli su da je važno da manje putuju do svojih mališana, a i iznajmljivanje stana u Sarajevu nije jeftino.

„Ovo je neprocjenjivo za nas. Neopisiv je osjećaj kada ti jedno dijete leži ovdje, a drugo je kući. Pola pameti je ovdje, a pola tamo. Ovako će i drugo dijete moći doći vidjeti svog brata. Hvala u naše i u ime roditelja koji će doći poslije nas“, naglasila je majka Subha Lemeš iz Visokog.

Svečanost su uveličala izliječena djeca pjevajući „Kad si sretan“. Izrecitovala su na bosanskom, arapskom i egleskom jeziku i pjesmu o roditeljskoj kući koju je napisala Lejla Avdić, djevojčica koja nažalost nije dobila bitku sa ovom bolešću.

Edo Hasanbegović, šef Hematoonkološkog odjela Pedijatrijske klinike u Sarajevu, podsjetio je da je izlječenje oko 80 odsto i da godišnje prime 50 do 60 djece iz BIH, te da će Roditeljska kuća pomoći da rezultati liječenja budu uspješniji jer će djeca biti u društvu najmiljih, a i ljekari će biti blizu.

U ime najvećeg donatora, organizacije „Al Džanat“ iz Kuvajta, Muhamed Al Ensari je poručio da žele vidjeti što više ovakvih vitalnih projekata da bi ih mogli podržati.

Sebija Izetbegović, generalna direktorica Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo, poželjela je da ko god uđe u ovu kuću iz nje izađe sretan i zdrav, te da djeca budu hrabra i istrajna.

Svečanosti su prisustvovale brojne druge zvanice, među njima premijer FBIH Fadil Novalić koji je kazao da cijene tru i zalaganje Udruženja „Srce“.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Otvorena Roditeljska kuća u Sarajevu: Dar oboljeloj djeci i njihovim roditeljima

Izvor: Cafe.ba, 26.Apr.2016

U krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo danas je svečano otvorena Roditeljska kuća namijenjena kontinuiranom smještaju djece oboljele od raka i njihovih roditelja, a koji dolaze izvan Kantona Sarajevo.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.