Otvorena Francusko-srpska privredna komora

Izvor: RTS, 08.Okt.2009, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena Francusko-srpska privredna komora

Na strateški način, 2009. godina treba da obeleži početak preporoda francusko-srpskih odnosa, izjavio francuski ambasador u Beogradu Žan-Fransoa Teral na otvaranju Francusko-srpske privredne komore.

Ambasador Francuske u Beogradu Žan-Fransoa Teral izjavio je na inauguraciji Francusko-srpske privredne komore, da je 2009. godina početak jačanja francusko-srpskih odnosa, dok su čelnici Komore ocenili da će ona znatno pomoći francuskim preduzećima koja žele da investiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Srbiji.

U ambasadi Francuske u Beogradu održan je prijem povodom formiranja Francusko-srpske privredne komore kome su prisustvovali potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, ministarka sporta Snežana Samardžić-Marković, brojni francuski i srpski privrednici i predstavnici javnog života.

Đelić je izjavio da je vest o formiranju komore odlična, jer Francuska kao druga najveća evropska ekonomija ima mnogo potencijala kao baza investitora, ali i za trgovinsku razmenu, tehnologiju i srpsku privredu.

"U političkom smislu, Francuska i Nemačka su dvojac koji gura Evropu napred i od neprocenjive važnosti je da Srbija razvija što jače privredne i finansijske veze sa Francuskom", rekao je Đelić i dodao da se priprema sporazum o strateškom partnerstvu Francuske i Srbije.

"Pozicija sa 450 miliona evra direktnih investicija ne odražava njen puni potencijal i dobro je da sada imamo jednu ovakvu instituciju koja će poboljšati privredne veze između dve zemlje", zaključio je Đelić.

 

"Za nas, na strateški način, 2009. godina treba da obeleži početak preporoda francusko-srpskih odnosa", izjavio je Teral i podsetio da je zamajac tog procesa bio susret predsednika Srbije i Francuske Borisa Tadića i Nikole Sarkozija u maju.

Srbija je, prema njegovim rečima, najvažnija zemlja u regionu i, posle mnogih teških trenutaka, politička situacija u njoj se u poslednje dve godine stabilizovala, a i evropska perspektiva je mnogo jasnija, pa je realno očekivati dolazak novih investitora.

Teral je rekao da je uveren da će Komora, koja u ovom trenutku broji više od 80 članova, biti moćan instrument koji će pomoći francuskim preduzećima da se razvijaju u Srbiji, ali je naglasio da je za to potrebno vreme.

"Ulaganja Francuske su do sada dostigla 500 miliona dolara, a francuske kompanije zapošljavaju 6.000 radnika u Srbiji, što je samo deo iskorišćenog potencijala koji postoji u saradnji dveju zemalja", dodao je Teral, a navedeno je u saopštenju Komore.

Promovisanje prednosti investiranja u Srbiji

Predsednik Francusko-srpske komore, direktor "Findomestik banke" Erik Blanštet, ukazao je na značaj prijema Komore, u junu, u Uniju francuskih privrednih komora u inostranstvu, moćnu privatnu mrežu francuskih preduzeća u svetu koja ima 114 članica u 78 zemalja.

"Često organizujemo sastanke na kojima učestvuju članovi Parlamenta, političari i ministri nadležni za ekonomska pitanja u Srbiji, što nam pruža mogućnost da s njima razmotrimo razne aktuelne teme. Strani investitori i naši članovi mogu na tim sastancima da, u neposrednom kontaktu, iznesu predloge državnim predstavnicima", kazao je Blanštet.

Zakonski zastupnik Komore, direktor kompanije "Danone Adrijatik" Nebojša Radaković, rekao je da će se Komora vrlo aktivno baviti promovisanjem prednosti investicija u Srbiji, posebno kod francuskih preduzeća, ali i da će pomagati domaćim preduzećima da plasiraju svoje proizvode na francusko tržište.

Za Srbiju je to važno jer će potencijalni investitori u Francuskoj imati kredibilan izvor informacija o poslovanju u našoj zemlji, rekao je Radaković.

Potpredsednik Komore, direktor preduzeća "Lafarž Beočinska fabrika cementa" Kosten Bork, primetio je da je Komora već postala spona koju zainteresovane kompanije u Francuskoj kontaktiraju da bi se informisale o situaciji u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predstavljena Francusko-srpska privredna komora

Izvor: Capital.ba, 08.Okt.2009

BEOGRAD, U Beogradu je danas predstavljena Francusko-srpska privredna komora, a francuski ambasador u Beogradu Žan Fransoa Teral je istakao da je ova godina početak novih snažnih odnosa Francuske i Srbije i najavio sporazum o strateškom partnerstvu dvije zemlje. Teral je na konferenciji za novinare...

Nastavak na Capital.ba...

Predstavljena Francusko-srpska privredna komora

Izvor: Danas, 09.Okt.2009, 01:49

Francusko-srpska privredna komora (FSPK) dobar je instrument za unapređenje privrednih odnosa između dve zemlje, naročito kad je reč trgovini i podsticanju novih investicija. Komora želi da pomogne firmama iz Francuske da razviju poslove ili investiraju u Srbiji i lakše rešavaju probleme u poslovanju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.