Otvorena Božićno-Bogojavljenska sretenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2013, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena Božićno-Bogojavljenska sretenja

BEOGRAD -

Patrijarh srpski Irinej otvorio je večeras Božićno-Bogojavljenska sretenja, u obnovljenom prostoru u krugu Vaznesenjske crkve u Beogradu.

Na sajmu, koji će trajati do 26. januara, učestvuje oko 30 izlagača - eparhija niška, eparhija kruševačka, manastir Fenek i drugi, koji su se predstavili izdavačkom delatnošću.

Patrijarh Irinej je na otvaranju rekao da ima tri razloga da budemo radosni, a prvi je što se nalazimo pred Božićem - najvećim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << praznikom iz koga proističu i svi drugi naši veliki praznici.

On je istakao da se svi u crkvi pripremaju da praznik dočekaju sa brojnim narodom koji se, kako je rekao, "vraća sebi i svojim duhovnim korenima, svojoj crkvi i veri".

"Radujemo se, jer je sve veći broj onih koji traže smisao života u onome što je otkriveno u svima nama", rekao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, drugi razlog je taj što se knjigama u izdanju eparhija i manastira omogućuje da ono što crkva pripoveda i uči, svaki vernik može upoznati.

On je istakao da broj knjiga koje se izdaju nije mali i da su one namenjene svima onima koji su željni istine i odgovora na najveća pitanja koja čovek sebi može da postavi.

"Treći razlog za radost jeste što se ovaj sajam održava u našoj prostoriji koja je do skoro bila napuštena", rekao je patrijarh.

Irinej je poželeo svima da predstojeći praznik dočekaju u "hrišćanskom duhu i raspoloženju i da na taj način obogate i osmisle život".

Direktor kancelarije za crkve i verske zajednice Mileta Radojević rekao je da je ta kancelarija nastavila tradicionalno da pomaže sve izdavače teološke misli i dela u Srbiji u onoj meri u kojoj je to bilo moguće.

"Svedoci smo da svake godine imamo sve veći broj novih dela", rekao je Radojević i naveo da će ta dela u budućnosti, za generacije mladih koji pohađaju veronauku, predstavljati "zlatan kapital odakle će učiti misli svetitelja" i svega onoga što je na najbolji način prikazalo pravoslavnu veru kroz vekove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Božićne praznike provesti u hrišćanskom duhu

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jan.2013

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej otvorio je večeras u Beogradu manifestaciju "Božićno-bogojavljenska sretanja" i tom prilikom pozvao građane da predstojeće božićne praznike provedu u hrišćanskom duhu i raspoloženju, te na taj način obogate i osmisle svoj život.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.