Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren sajam izdavaštva SPC

BEOGRAD - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije otvorio je večeras u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" božićno-bogojavljenska sretanja i Božićni sajam izdavača pravoslavne literature i pravoslavne umetnosti.

Otvarajući ovu pretprazničnu manifestaciju, mitropolit je najpre preneo blagoslove Patrijarha Pavla učesnicima i organizatorima ove pravoslavne smotre - Izdavačkom fondu SPC i Odboru za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, a potom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podsetio na značenje ovakvih susreta koji su u znaku praznika Rođenja Hristovog.

Iz različitih krajeva

U program manifestacije čiji je cilj da ukaže na rezultate stvaralaštva koje prati hrisćansku viziju života, uključeni su ne samo izdavači teološke literature, udžbenika i priručnika za versko obrazovanje, već i stvaraoci iz različitih krajeva Srbije, uključujuću i monaške zajednice koje imaju bogatu ikonopisačku i druge duhovne i umetničke delatnosti.

Svoje radove izložili su i studenti Akademije SPC za umetnost i konzervaciju, a narednih dana biće održane književne tribine i takmičenja u besedništvu, uz učešće dece sa Kosova i Metohije, mladih pevača i igrača iz srpske enklave Velika Hoča u Metohiji i sela Štrpce koja će prilikom prvog boravka u Beogradu izvesti program starih pesama iz Sirinićke župe.

Trodnevna smotra

U umetničkom delu programa nastupili su hor beogradske bogoslovije "Sveti Serafim", muška pevačka grupa "Srpski izvor", pesnik sa Kosova Milan Mihajlović i interpretator zavetnog srpskog pojanja Svetlana Stević.

U paviljonu "Cvijeta Zuzorić" sutra će biti izveden dramski program učenika veronauke iz osnovne škole "Rade Drainac" iz Borče - "Istorija crkve u 12 slika", reditelja Nenada Ilića.

Za subotu je najavljena i Akademija u čast materinstva koja će biti održana u Ruskom domu, a za naredni dan, u nedelju, program eparhije raško-prizrenske "Kosovo u srcu".

Božićni sajam sa svim propratnim programima trajaće do 3. januara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.