Otvoren pogon italijanske fabrike u Svrljigu

Izvor: RTS, 15.Feb.2019, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren pogon italijanske fabrike u Svrljigu

U Svrljigu je otvoren pogon fabrike za proizvodnju obuće „Erokonfort jug”. To je italijanski investitor koji, posle pogona u Beogradu, u svrljiški planira da investira 400.000 evra i da, do kraja 2020. godine, zaposli 100 radnika.
„Eurokonfort” proizvodi papuče, a delove, posle dvomesečne obuke, sklapaju uglavnom žene u novom pogonu u Svrljigu. Trenutno ih radi 40.

„Još uvek učimo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nešto novo pošto stalno izrađujemo nove papuče. Posao nije težak, samo treba da se radi s puno pažnje”, kaže radnica Aleksandra Mihajlović, a njena koleginica Suzana Stojadinović navodi da je za ovaj posao saznala kada je išla na redovno javljanje u Nacionalnu službu za zapošljavanje.
Italijani su u Svrljig došli zahvaljujući kontaktima koje je uspostavio jedan svrljiški sportski klub, ali je glavna podrška, između ostalog i 4700 evra po radniku, stigla iz Razvojne agencije.
„Planiramo da investiramo 400 hiljada evra i da do kraja 2020. godine zaposlimo više od 100 radnika. U ovom momentu smo, otprilike, na polovini planiranih ulaganja i polovini planiranog broja radnika", objašnjava direktor fabrike Marko Marinjago.

„Mi nudimo dve vrste pomoći, jedna je stručna, a druga je naravno kroz paket subvencija, odnosno podsticaja da se investitor opredeli za našu zemlju, odnosno da se opredeli za posebnu regiju koja je u strateškom interesu Vlade republike Srbije”, kaže Nemanja Jeftović iz Razvojne agencije Srbije.
Za nerazvijenu opštinu Svrljig svako novo radno mesto mnogo znači, a znači i za obnavljanje ove privredne grane u našoj zemlji.
„Mi smo praktično imali industriju obuće ugašenu u Srbiji, sad se ona polako vraća u zadnje tri-četiri godine tri puta se povećao broj zaposlenih i imamo ih u svim delovima Srbije”, navodi Milorad Vasiljević, sekretar za tekstil i kožu u Privrednoj komori Srbije.
„Za naše ljude mnogo znači, upošljavanje novih ljudi, nova radna mesta. To je znak da opština ide napred, da ćemo sigurno imati više sredstava u budžetu da rešavamo druge probleme”, kaže narodni poslanik iz Svrljiga Milija Miletić.
„Eurokonfort”, osnovan 2014. godine, proizvodi 3500 pari dnevno, takozvane konfort obuće, koje plasira na tržište Evropske unije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.