Otvoren granični prelaz Sremska Rača

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2009, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren granični prelaz Sremska Rača

SREMSKA RAČA - Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je danas, otvarajući rekonstruisani granični prelaz Sremska Rača prema BiH, da će time biti značajno unapređen rad graničnih službi, u skladu sa integrisanim upravljanjem granicom, što je značajan korak ka viznoj liberalizaciji EU.

Na prigodnoj svečanosti, Dragutinovićeva je rekla da je rekonstrukcija tog graničnog prelaza počela u avgustu prošle godine i za to vreme je uloženo oko 180 miliona dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od čega je 20 miliona donacija nekadašnje Evropske agencija za rekonstrukciju, a današnje Delegacije Evropske komisije u Srbiji, a ostatak su sredstva Uprave carina.

Ona je podsetila da 1992. godine taj granični prelaz nije zadovoljavao potrebe prometa ljudi i robe, pogotovo što je naša zemlja tada bila pod međunarodnim sankcijama, a danas taj carinski prelaz ima pet traka, najsavremeniju vertikalnu i horizontalnu signalizaciju i moderni video nadzor.

Prvi savetnik pri Delegaciji Evropske komisije u Srbiji Žak Stakenborg rekao je da EU pridaje veliki značaj regionalnoj saradnji i stabilnosti zapadnog Balkana, koji, kako je naglasio, ima veliki značaj za EU.

Integrisano upravljanje granicom je od ključnog značaja za ukidanje viznog režima Srbije sa EU, istakao je Stakenborg i dodao da je efikasno obavljanje međunarodnog saobraćaja duž Koridora 10 veoma važno kako za Srbiju, tako i za druge zemlje regiona.

Zvaničnik Evropske komisije je podsetio da je EU pomogla modernizaciju graničnih prelaza A klase u Srbiji, i to na Horgošu, Preševu i Batrovcima, a u toku je rekonstrukcija železničkog graničnog prelaza na Koridoru 10 kod Dimitrovgrada.

Stakenborg je podsetio da je EU uključena u realizaciju 18 projekata u regionu Sremske Mitrovice, čija je ukupna vrednost oko 21 milion evra.

Svečanosti u Sremskoj Rači prisustvovali su i direktor Uprave carina Predrag Petronijević i državni sekretar u Ministarstvu finansija Miodrag Đidić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.