Otvoren centar za obuku nezaposlenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2012, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren centar za obuku nezaposlenih

NOVI SAD -

Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama, jedna od najmodernijih ustanova u Srbiji i regionu, otvorena je danas u Novom Sadu.

Ovaj centar osnovan je kako bi se sprečila dugoročna nezaposlenost, obezbedila pomoć u sticanju novih znanja i veština za lakše traženje posla, kao podrška razvoju preduzetništva, kao i za stručno obučavanje i obrazovanje nezaposlenih lica.

Edukativni centar za obuke osnovala je Vlada Vojvodine, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << projekat su finansijski podržale i Evropska komisija i austrijska Agencija za razvoj.

U okviru Edukativnog centra prve dve godine biće sprovođen projekat "Obučavanjem do posla", koji Evropska unija finansira sa oko 500.000 evra. Projektom su pokriveni troškovi održavanja obuka, oprema i materijal za obuke u proizvodnim zanimanjima.

Austrijska razvojna agencija je za centar obezbedila oko 360.000 evra namenjenih izradi arhitektonsko-građevinskih projekata adaptacije i obavljanju građevinskih radova na adaptaciji upravne zgrade.

Vlada Vojvodine pokrila je sve preostale građevinske radove i do sada u Edukativni centar uložila oko 300.000 evra.

Tokom naredne dve godine obuke će biti besplatne za nezaposlene, a sve troškove obuka koji nisu pokriveni projektom Evropske unije finansiraće Pokrajina.

Ovo je prvi Edukativni centar po evropskom modelu u Srbiji i, kako je na otvaranju najavio predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić godišnje će kroz njega proći oko 5.000 ljudi koji će se obučavati za oko 30 zanimanja i sticati znanja iz tih oblasti.

"Mi ćemo zajedno sa poslovnim ljudima i kompanijama definisati koja su to zanimanja potrebna i tako im omogućiti, naročito starijima, da dobiju novu šansu i priliku, kako bi obezbedili egzistenciju", rekao je Pajtić.

Vojvođanski sekretar za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin rekao je da Srbija ovim Edukativnim centrom ispunjava agendu u oblasti zapošljavanja, zbog čega to ima i nacionalni značaj.

U centru će biti organizovane i obuke za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju zaposlenih.

Prema poslednjim zvaničnim podacima u Pokrajini ima oko 200.000 nezaposlenih, a na tržištu rada 18 odsto slobodnih radnih mesta je upražnjeno.

Vlada Vojvodine osnovala je Edukativni centar sa ciljem da predupredi nezaposlenost, pomogne u sticanju novih znanja i veština radi lakšeg zapošljavanja, podrži razvoj preduzetništva i pomogne otpočinjanje poslovanja.

Pokrajinski sekretarijat za rad zapošljavanje i ravnopravnost polova upravljaće Edukativnim centrom, u koordinaciji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Edukativni centar se nalazi u poslovnom objektu fabrike "Petar Drapšin" u Novom Sadu, podeljen je u više obrazovnih celina za izvođenje treninga i obuka prema konkretnim potrebama poslodavaca.

U svakom trenutku u Edukativni centar moći će da se smesti do 47 osoba iz cele zemlje, koje budu boravile u centru.

Po završetku dvogodišnjeg projekta, druga faza rada Edukativnog centra podrazumeva osnivanje regionalnih ili namenskih centara na nivou cele teritorije Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NS:Edukativni centar za nezaposlene

Izvor: B92, 17.Maj.2012

Novi Sad -- U krugu fabrike Petar Drapšin u Novom Sadu otvoren prvi edukativni centar u Srbiji čiji su ciljevi nova zapošljavanja i obuke nezaposlenih...Ideja je da se posredstvom ovog centra usklade ponuda radne snage i tražnja za njom na teritoriji pokrajine...Učenici nisu školskog uzrasta, već...

Nastavak na B92...

Od jeseni nova nastava iz intelektualne svojine na svim fakultetima u Vojvodini

Izvor: PRObjave.com, 17.Maj.2012

Povodom uvođenja nove nastave iz intelektualne svojine na svim državnim fakultetima u Vojvodini, kao i celoj Srbiji, danas je u rektoratu Univerziteta u Novom Sadu održan skup na temu "Obrazovanje iz intelektualne svojine na univerzitetima u Srbiji". Skup u Novom Sadu predstavlja deo četvorodnevnog...

Nastavak na PRObjave.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.