Otvoren avio-saobraćaj

Izvor: RTS, 19.Apr.2010, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren avio-saobraćaj

Celokupni vazdušni prostor u Srbiji od ponoći otvoren za saobraćaj. Obnovljena većina letova osim ka Zapadnoj Evropi i preko okeana. Gubici JAT-a 900 hiljada evra.

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" i celokupni vazdušni prostor u Srbiji od ponoći su otvoreni za saobraćaj. Uslovi su se stekli na osnovu najnovijih podataka o kretanju oblaka vulkanske prašine, koja dolazi sa Islanda.

Jat ervejz objavio je da je zbog otkazivanja letova u prethodna tri dana izgubio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 900.000 evra. Između 12. i 18. aprila, od planiranih 368 letova, Jat je realizovao 191, zbog obustavljanja aviosaobraćaja u većem delu Evrope.

"Za sada je još prerano iznositi procene u vezi sa ukupnim gubicima koje će JAT pretrpeti usled nerealizovanih letova s obzirom na to da je struktura tih gubitaka veoma kompleksna", kažu u JAT-u ocenjujući da će biti na nivou gubitaka drugih nacionalnih aviokompanija, koje su u sličnoj situaciji.

Avioni nesmetano lete prema jugu, ali na zapad se, međutim, može jedino do Beča. Najbitniji tranzitni aerodomi u zapadnoj Evropi još ne rade, pa mnogi koji bi preko okeana iz Srbije, jedinu mogućnost imaju preko Rima, Atine, Dubaija ili Španije.

Posle otvaranja vazdušnog saobraćaja, avioni su danas sa beogradskog aerodroma leteli prema Crnoj Gori, Austriji, Rumuniji, Italiji, Rusiji, Libiji, bilo je i čartera za Egipat, dok je saobraćaj i dalje u prekidu sa Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Švajcarskom, skandinavskim i zemljama Beneluksa, kao i severnom Italijom.

Sa beogradskog aerodroma putnicima poručuju da pre dolaska kontaktiraju sa svojom aviokompanijom. U slučajevima otkazivanja letova, pravo na povraćaj novca imaju svi, osim oni koji imaju besplatne karte aviokompanija.

Po međunarodnim konvecijama koje je potpisala i naša zemlja, pravo na smeštaj i ishranu imaju samo oni putnici koji su u tranzitu, a zbog više sile, niko nema pravo na nadokandu dnevnica.

"Naš aerodrom je otvoren za saobraćaj, međutim, veliki broj aerodroma u Evropi nije, pa se zbog toga stvaraju redovi na aerodrmu. Da bismo olakšali čekanja ispred šaltera aviokompanija, onda putnicima delimo kafu, vodu i sendviče", kaže Katarina Bjelanović iz aerodroma "Nikola Tesla".

Testiranje aviona proizvod nervoze

U JAT Tehnici kažu da je testiranje aviona koje sprovode veće aviokopanije nad centalnom Evropom proizvod nervoze zbog gubitka profita.

Dobro je, kažu, što odluku o tome gde se može leteti donose vazduhplovne vlasti, koje žele da budu sigurne u bezebednost leta.

"Boing" ima posebne procedure koje su proizvod iskustva o tome koliko pepeo može biti opasan, a bitno je da se on ne može lako otkriti.

"Problem je što naši piloti ne mogu da vide radarom oblak vulkanske prašine, jer je radar isključivo meteorološki i ne može da detektuje taj oblak, pogotovo noću, tako da piloti mogu da u taj oblak uđu nesvesno neznajući jer ne mogu biti obavešteni od strane instrumenta", kaže Stevan Mavrenović, glavni inžinjer Jat Tehnike.

Posle današnjeg zasednja Potkomiteta za vazdušni saobraćaj Ministartva za infrastruktruru, odlučeno je da se nas vazdušni prostor otvara i zatvara u saradnji sa Evropskom agencijom za kontrolu saobraćaja.

U Komitetu za bezbednost Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore kažu da će broj letova i odredišta, do kojih će avioni leteti, zavisiti od situacije u regionu i drugim delovima Evrope.

Kompanija "Jat ervejz" saopštila je da će sutra njeni avioni leteti na linijama za Beč, Podgoricu, Istanbul i Skoplje, dok neće biti letova za Kopenhagen, Štutgart, London, Pariz i Frankfurt.

Na železničkoj stanici je i dalje gužva. Putnici traže mogućnost da avionske karte zamene voznim, čija je prodaja veća četiri puta. Autobusi su takođe prebukirani, ali, kako kažu vozači, gužve na autoputu nema.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.