Izvor: Blic, 12.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Zoolološki vrt u Jagodini

Otvoren Zoolološki vrt u Jagodini

JAGODINA - Prostor ispred jagodinskog Zoološkog vrta bio je mali da primi sve zainteresovane građane koji su želeli da prisustvuju otvaranju. U koloni dugoj nekoliko stotina metara, oko 15.000 građana i dece, strpljivo je više od tri sata čekalo da vidi atraktivne divlje životinje. Jedini zoološki vrt južno od Beograda, presecanjem vrpce prekjuče je svečano otvorio direktor beogradskog Zoološkog vrta Vuk Bojović, koji je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i najveći donator. Na otvaranju je bilo i 50 gradonačelnika i predsednika opština iz Srbije.

-Zoološki vrt je prava stvar za decu, ali i odrasle. Nisam očekivala ovoliku gužvu, ali isplatilo se čekanje u redu. Narednih dana ponovo ćemo doći da natenane pogledamo sve životinje - rekla je Slavica Zekić dok je sa ćerkom Lidijom stajala ispred kaveza sa tigrom.

Dušan Milanović kaže da je tigar ubedljivo najlepši.

- Prvi put sam u nekom zoološkom vrtu i nisam očekivao da bude ovako lepo. Životinje i objekti su me oduševili - sa ushićenjem priča mališan.

Momčili Paunović, koji na ramenima nosi sina Jovana, kaže da je zoološki vrt fenomenalan da je brzo napravljen kao što je i obećano i ističe da se Jovanu najviše sviđaju majmuni od čijeg kaveza se teško odvaja.

-Ni gužva nam ne smeta, sve je u slavljeničkom rasploženju - priča Paunović.

Miljana Milić je došla sa drugaricama i ističe da ovako nešto nije očekivala.

Vitko Radomirović kaže da je sa porodicom došao čak iz Niša.

-Veličanstvena je atmosfera. Ne znam da li još neko broji ljude koji ulaze, ali čini mi se da je ovde cela Jagodina i pola Srbije. Ovo je veliki projekat - smatra Radomorović.

Jagodinski Zoološki vrt 'Tigar' ima preko 30 vrsta najatraktivnijih divljih životinja. U savremenim kavezima, koji su pravljeni po evropskim normativima za zoološke vrtove, smešteni su majmuni, kamile, emui, jeleni, medvedi, zebre, kenguri, lame, patuljasta goveda, patuljaste koze, somalijske ovce, antilope, tigrovi, lavovi, pume, leopardi, risovi, vukovi, lisice i veliki broj ptica, kao i ponija za zabavu dece. U drugoj fazi biće urađen terarijum za zmije i jezero za plovuše, a ako uslovi i prostor dozvole biće napravljeni i bazeni za foke i krokodile.

Vuk Bojović kaže da je bio angažovan kao stručni konsulatant tokom izgradnje objekta.

- Svaki put bio sam iznenađen brzinom izgradnje i menjanjem predela. Radili su neverovatnim tempom. Sve zavisi od jednog čoveka. Na mestu direktora promenio sam 11 gradonačelnika, i ni jedan nije razumeo zoološki vrt kao turstičku atrakciju i mesto stvaranja profita - naglasio je Bojović.

I. Ivković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.