Izvor: Politika, 03.Okt.2013, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Naučni centar u Muzeju nauke i tehnike

U Dobračinoj 51 juče je otvorena stalna muzejska postavka Naučnog centra u Srbiji, koja promoviše učenje kroz eksperimentisanje i neposredan kontakt sa naučnim problemima.

U prostoru od 520 kvadratnih metara, dodeljenom Muzeju nauke i tehnike, izrađeno je 20 eksponata koji približavaju pojave i fenomene iz astronomije, matematike, biologije, psihologije, logike, i na zabavan način, kroz igru, podstiču na razmišljanje i razvijaju maštu. Posetioce Naučnog centra na svakom koraku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << očekuju razne iluzije, logičke igre, zagonetke, bicikl koji pravi struju, modeli planeta, vazdušni top, eho tube, soba od ogledala, DNK model, i slično.

Autor koncepta je Nemanja Đorđević, koordinator za naučne sadržaje Festivala nauke, koji ističe da će ova postavka nauku približiti i onima koji još uvek ne znaju da vole nauku. Prema njegovim rečima, u ovom centru sve može da se pipne, pomeri, a po eksponatima može i da se hoda.

Sonja Zimonjić, direktorka Muzeja nauke i tehnike, ističe da će sledeće godine postavka Naučnog centra biti dopunjena sa još nekoliko interaktivnih eksponata. Interesovanje škola i predškolskih ustanova, kako dodaje, već sada je veliko, a Centar će biti otvoren i za proslave dečjih rođendana.

Sam prostor Naučnog centra, podignut na mestu nekadašnje dorćolske termoelektrane, 2006. godine je rekonstruisan po zamisli arhitekte

Borisa Podreke, a realizaciju Centra podržalo je Ministarstvo kulture.

M. S.

objavljeno: 03.10.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.