Otvoren Istorijski muzej, Nikolić: Moramo da znamo ko smo

Izvor: Press, 12.Apr.2013, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Istorijski muzej, Nikolić: Moramo da znamo ko smo

"Zadatak Istorijskog muzeja je da čuva sećanje naroda, što moramo da činimo bez obzira na iskušenja sveopšte globalizacije i pokušaja brisanja svih narodnih baština i osobina. To ne znači da srpsko društvo nije otvoreno za najbolje uticaje savremenog sveta, ali mi uvek moramo da znamo ko smo", rekao je Nikolić na ceremoniji otvaranja postavke "Karadjordjevići i Obrenovići u zbirkama Istorijskog muzeja Srbije"   
Prema njegovim rečima, nedostatak sredstava ne može da bude opravdanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << za lenjost, birokratsku nespremenost za veće poduhvate niti za neodgovoran odnos prema istoriji, izato Narodni muzej, kao i muzeji širom Srbije, moraju biti što pre obnovjeni kako se ne bi dozvolilo da se kolektivno sećanje i istorija iskorene i obrišu.   
Nikolić je rekao da je istorija dinastija Karadjordjević i Obrnović istorija moderne Srbije, jer su njihovi rodonačelnici, seljačke vodje i ugledni domaćini, pre više od dva veka upalili plamen slobode i poveli srpski narod u borbu za nacionalno, socijalno i duhovno oslobodjenje.   
U zemlji koja je često bila plen velikih carstava i sila oni su, kako je rekao Nikolić, uspeli ono što je izgledalo nemoguće - da potlačenu raju podignu na opštenarodni ustanak za oslobodjenje i izbore se obnavljanje srpske države kao države slobodnih gradjana.   
"Sa ponosom moramo da se podsetimo da su, neretko nepismene, srpske vodje i vladari znali da je neophodno da se narod prosveti, da je potrebno da se u Srbiju dovedu svi najumniji Srbi svog vremena ali i drugi prijatelji koji su u borbi naroda Srbije videli uzor i svetionih za mnoge porobljene evropske narode", rekao je Nikolić.   
On je podsetio da su srpski monarsi otvarali u najtežim vremenima osnovne škole, liceje i veliku školu, da su usvojili demokratski ustav i otvorili prvi istorijski muzej Srbije, jer su znali da je istorijsko pamćenje i prosvećivanje naroda preduslov za uspeh društva pa i sam opstanak srpske države.   
"Mnogo puta smo bivali suočni sa propašću, ogroman i preveliki broj naših ljudi je ginuo za slobodu i Srbiju u velikim ratnim kataklizmama, ali znamo da smo uvek bili na pravoj strani - strani sobode i borbe protiv ugnjetavanja", reko je Nikolić.   
"Narod koji je u svojoj istoriji sa uspehom preturio tolike nepravde, nevolje i žrtve nema razloga da bude malodušan kad razmišlja o svojoj budućnosti, čak i kada je suočen sa naizgled nepremostivim teškoćama i preprekama kao što se to možda nekima danas čini", poručio je predsednik Srbije.   
Iskustvo dveju dinastija, prema njegovim rečima, uči nas da samo ujedinjeni oko očuvanja i razvijanja srpske države, stvaranja bogatog i demokratskog društva, obrazovanog i prosvećenog stanovništva možemo da dostignemo visoke ciljeve koje su preci postavili pred današnje generacije.   
"Mi nemamo pravo pred našim potomcima da klonemo duhom i da se predajemo, već moramo da se ponovo okupimo oko jasnih ciljeva da iskoristimo ono što su najbolje osobine naših naroda i da krenemo napred", objasnio je Nikolić.   
"Stvarnog napretka Srbije neće biti sve dok ne budemo uspeli da u duhvni, javni, kulturni i privredni život uključimo sve najbolje što Srbija ima i da tako stvorimo uslove za demokratski i uspešan razvoj našeg društva i države", zaključio je predsednik Nikolić.   
Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković rekao je da je, u vremenu nesigurnosti i neizvesne budućnosti, danas dan ponosa i radosti, jer je država sa relativno malo novca i još manje vremena stvorila trajno dobro.   
"Za samo mesec i po dana otvorili smo novi dragulju centru Beograda, mesto u kome ćemo pokazati i pripovedati o našoj kulturnoj tradiciji i baštini", rekao je Petković, i dodao da će muzej u punom sjaju dočekati obeležavanje stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, kao i da sledi otvaranja Konaka kneza Miloša, Muzeja SPC, zgrade Kinoteke, Narodnog muzeja i ostalih kulturnih dobara.   
Na svečanoj ceremoniji otvaranja predsednik Srbije uručio je Sretenjski orden trećeg stepena Istorijskom muzeju Srbije za naročite zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, a povodom 50 godina postojanja i uspešnog rada.   
Nakon završetka prve faze rekonstrukcije, Istorijski muzej Srbije otvorio je za javnost izložbeni prostor od oko 1.500 kvadratnih metara,
i sledeće godine biće privedena kraju i druga faza rekonstrukcije, čime će celokupan prostor muzeja biti stavljen u funkciju.   
U okviru izložbe "Karadjordjevići i Obrenovići u zbirkama Istorijskog muzeja Srbije" izloženi su vrlo vredni eksponati: više od 400 predmeta koji su pripadali rodonačelnica novovekovnih srpskih dinastija, Karadjordju i Milošu, i njihovim naslednicima.   
Medju eksponatima se umetničkim kvalitetim i istorijskim značajem izdvajaju kraljevske insignije Petra I Karadjordjevića, voždov jatagan sa raskošnim ornamentima, sablja Aleksandra Obrenovića i nakit porodice Obrenović.   
Izložba će biti otvorena svakog dana osim ponedeljka, do septembra, a tokom njenog trajanja biće organizovana svakodnevna stručna vodjenja kroz postavku za zainteresovane posetioce.   
Direktor Istorijskog muzeja Srbije Miroslav živković najavio je da će, povodom sto godina od početka Prvog svetskog rata, ta kluturna institucija prirediti veliku izložbu u saradnji sa drugim muzejima.   
Današnjoj ceremoniji su prisustvovali patrijarh SPC Irinej, brojni kulturni poslenici i predstavnici diplomatskog kora.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Nikolić otvorio obnovljeni Istorijski muzej Srbije

Izvor: Blic, 12.Apr.2013

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić svečano je danas otvorio obnovljeni Istorijski muzej Srbije i poručio da kao narod moramo da znamo ko smo, da ne klonemo duhom ni pred naizgled nepremostivim teškoćama i da se ponovo okupimo oko jasnih ciljeva i da krenemo napred..."Zadatak Istorijskog muzeja je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.