Otvoren 58. Dragačevski sabor trubača u Guči

Izvor: N1 televizija, 09.Avg.2018, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren 58. Dragačevski sabor trubača u Guči

Dragačevski sabor trubača, 58. po redu, otvoren je podizanjem saborske zastave uz zvuke prangija i pesmu "Sa Ovčara i Kablara", koju je tradicionalno izvelo više desetina trubača.

Saborsku zastavu je podigao ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Domaćin ovogodišenjeg Sabora ministar u Vladi Srbije Nenad Popović rekao je prilikom svečanog otvaranja Dragačevskog sabora trubača da "truba najbolje od svih instrumenata odražava i prošlosti i budućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << srpskog naroda i naše emocije".

"Pitaju me za Guču mnogi u Kini, Americi, Rusiji, koju tajnu kriju Guča i truba, a ja im odgovaram - truba krije tajnu srpske duše. Ništa bolje ne odražava suštinu bića srpskog naroda od trube. Uz trubu smo osvajali slobodu, uz trubu smo se veselili, venčavali, krštavali decu, uz trubu smo se sahranjivali i tugovali", rekao je Popović.

On je dodao da je "uz Srbiju ceo ruski narod i predsednik Vladimir Putin".

Svečanom otvaranju Dragačevskog sabora prisustvovali su funkcioneri Opštine Lučani, Čačka i Moravičkog okruga.

Posle svečanosti početka Sabora, u Muzeju trube je otvorena izložba turizma i Sajam knjiga, a u Sportskom centru izložba privrede.

U popodnevnim satima biće održan kulturno umetnički program, a u večernjim takmičenje mladih trubačkih orkestara i koncert Dragačevskih trubača.

Za sutra je najavljen dolazak portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove kojoj će biti dodeljeno zvanje počasnog građanina Guče.

Do 12. avgusta, do kada traje Dragačevski sabor trubača, u više takmičenja i koncerata nastupiće nekoliko stotina učesnika, a u finalnom takmičenju, u subotu, takmičiće se 20 orkestara.

Sabor trubača u Guči je vraćen tradiciji i na njemu više neće biti koncerata estradnih zvezda, a svi programi biće besplatni za posetioce, saopštio je Saborski odbor.

Ove godine u Guči će za dane Sabora, pored takmičenja trubačkih orkestara, biti održano nekoliko kocerata majstora trube.

U okviru Sabora biće održani i brojni prateći programi, privredna izložba, Sajam turizma, koncerti kulturno - umetničkih društava iz zemlje i inostranstva, takmičenje zdravičara, izbor najlepše nošnje, improvizacija stare dragačevske svadbe, budilica i narodni višeboj.
Pogledaj vesti o: Guča

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.