Otvoren 44. Bitef

Izvor: Politika, 16.Sep.2010, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren 44. Bitef

BEOGRAD – Belgijski reditelj Jan Lauers otvorio je večeras u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) 44. Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF).

Lauers je pre početka svoje predstave „Izabelina soba” kojom je otvoren glavni program BITEF-a, kazao da je ovaj festival „kiseonik” Beograda.

„Ove godine slogan festivala je 'tišina', a ono što prethodi miru je energija. Umetnost je energija, a umetnica Marina Abramović, koja je rođena u Beogradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jednom mi je prilikom rekla da je umetnost kiseonik. Bitef je za ovaj grad kiseonik”, ocenio je belgijski reditelj.

On je na binu Velike scene JDP-a „Ljuba Tadić”, na kojoj se premijerno izvodi njegov a predstava, izašao sa članovima svoje trupe Nidkompani i gledaoce uputio u njen sadržaj.

U popunjenoj sali među gledaocima su i ministar kulture Nebojša Bradić, predsednica Fonda „Dr Zoran Đinđić” Ružica Đinđić i druge javne ličnosti.

U glavnom programu 44. Bitefa, koji je specifičan i po tome što nema slogan, nastupiće još devet pozorišnih trupa iz sedam zemalja.

Pored „Izabeline sobe”, koju će moći da pogleda i publika u Novom Sadu, na Bitefu će biti izvedena i Lauersova predstava „Kuća jelena”.

U glavni program 44. Bitefa uvrštene su i dve domaće predstave - „Bahantkinje” Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Stafana Valdemara Holma i „Ko bi hteo mamu kao moju” Dalije Aćin, u produkciji Servisa za savremeni ples „Stanica”.

Veliki pozorišni i književni jubilej - 150 godina od rođenja Antona Čehova - biće obeležen predstavama „Ujka Vanja” u režiji pokojnog Jirgena Goša i izvođenju Dojčes teatra iz Berlina i „Tri sestre” Jurija Pogrebnička, u izvođenju Moskovskog teatra „Okolo”.

Najavljena je i tribina na temu „Čehov u 21. veku”, na kojoj će učestvovati eminetni domaći i inostrani pozorišni stvaraoci.

Za gran pri 44. Bitefa nadmetaće se i predstave „Frankenštajn projekt” Ivet biroa iz Budimpešte, u režiji Kornela Mundruca, „Tužni tropi” u izvođenju kompanije Virđilija Sijenija iz Firence, kao i predstava „T.E.O.R.E.M.A.” Gžegoža Jažine iz Varšave.

Najavljena je i predstava Janeza Janše i Dušana Jovanovića „Spomenik G2”, u produckiji teatra „Maska” i Mesnog gledališča iz Ljubljane.

O dobitniku gran prija Bitefa „Mira Trailović” odlučivaće žiri kojim predsedava hrvatska pozorišna umetnica Nataša Rajković.

U žiriju će biti i pozorišna kritičarka iz Rusije Jelena Kovalska, rediteljka i dramska spisateljica iz Rumunije Đanina Karbunariju, glumac Damjan Kecojević i reditelj Bojan Đorđev.

I ove godine biće održan prateći programi „Šoukejs”, „Bitef polifonija” i „Bitef na filmu”, kao i nekoliko izložbi i tribina.

Beta

objavljeno: 15.09.2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeo 44. Bitef

Izvor: B92, 16.Sep.2010

Beograd -- Belgijskom predstavom "Izabelina soba", u Jugoslovenskom dramskom pozorištu počeo je 44. Beogradski Internacionalni Teatarski Festival - Bitef... 44. Bitef svečano je, na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta otvorio belgijski umetnik Jan Lauers...Njegovom prestavom "Izabelina...

Nastavak na B92...

Umetnost je kiseonik

Izvor: Blic, 16.Sep.2010

Uz gromoglasni aplauz Jan Lauers, reditelj predstave „Izabelina soba“ ( Brisel, Belgija) otvorio je 44. Beogradski internacionalni teatarski festival - Bitef sinoć u Jugoslovenskom dramskom pozorištu...Stojeći na proscenijumu pored Tanje Suše i Jovana Ćirilova, a ispred scenografije i umetničke...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.