Otvorema velika izložba Vladimira Veličkovića u Kanadi

Izvor: Blic, 03.Jul.2015, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorema velika izložba Vladimira Veličkovića u Kanadi

U Otavi je otvorena samostalna izložba jednog od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih slikara Vladimira Veličkovića. Prva u prestonici Kanade, a druga u toj zemlji.

Izložba je priređena u novoj galeriji Alfa Art (Alpha Art) u istorijskom, umetničkom i trgovačkom jezgru Otave, na stotinak metara od Nacionalne galerije Kanade.

Izložbu je otvorio ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu. On je Veličkovića predstavio kao dvostrukog, srpskog i francuskog akademika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istaknutog predstavnika “Nove figuracije” u svetu slikarstva.

Osim ambasadora Francuske Nikolasa Šapuisa (Nicolas Chapuis) i drugih ambasadora, otvaranju izložbe prisustvovao je i gradonačelnik Otave Džim Votson (Jim Watson).

Otavska postavka ulja na platnu, slika na papiru i drugih radova deo je Veličkovićeve kanadske premijerne tromesečne izložbe održane u geleriji 1700 La Poste u Montrealu od 21. marta do 21. juna.

Prema rečima generalnog menadžera Rože Lupiena ta izložba izazvala je veliko interesovanje u umetničkim i medijskim krugovima u Montrealu, ali i kod svih ljubitelja umetnosti.

- Izložbu je videlo 5.000 posetilaca, od umetnika, likovnih kritičara i drugih istaknutih ljudi Montreala do učenika i studenata u grupnim posetama - kazao je Lupien.

U izjavi za Betu direktorka otavske galerije Alfa Art Edit Betkovski najavila je mogućnost da jedno od Veličkovićevih remek dela, slika “Vatra” (Fire), duga čak pet metara, koja zbog veličine u Otavi nije mogla biti izložena, postane deo stalne internacionalne postavke Nacionalne galerije Kanade.

Sliku je, s namerom da je pokloni, već otkupio jedan darodavac, ali će u međuvremenu, zbog duge procedure, verovatno biti izložena u muzeju u Kvebeku.

U Nacionalnoj galeriji Kanade Veličković je već zastupljen jednog malom litografijom “Ovo nije krava” otkupljenom pre četiri decenije (1975), a koja predstavlja slikarevo vidjenje (poster) majskog revolta studenata u Parizu 1968.

Izložba u galeriji Alfa Art koja uključuje i luksuzan katalog-monografiju sa montrealske premijere kao i DVD o slikaru i njegovim radovima traje do 26. jula.

Rođeni Beogradjanin Vladimir Veličković (1935) diplomirao je arhitekturu, ali se proslavio kao slikar. Od 1966. zzivi i stvara u Francuskoj, profesor je na Likovnoj akademiji u Parizu, član francuske Akademije lepih umetnosti i član SANU.

Dobitnik je najvišeg francuskog odlikovanja iz oblasti kulture i umetnosti. Izlagao je širom Evrope u najznačajnijim muzejima i galerijama uključujući pariski

Nacionalni muzej moderne umetnosti, Muzej moderene umetnosti MOMA u Njujorku, Kongresnu biblioteku u Vašingtonu i dr.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.