Otvaranje zgrade Narodne biblioteke Srbije u februaru

Izvor: Politika, 08.Okt.2010, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje zgrade Narodne biblioteke Srbije u februaru

BEOGRAD – Ugovor o završnoj fazi radova na rekonstrukciji enterijera i korisničkog dela Narodne biblioteke Srbije, sa rekonstrukcijom i izgradnjom pratećih instalacija, potpisan je danas sa predstavnicima preduzeća „Neimar plus”, a otvaranje NBS-a planirano je za 28. februar 2011. godine.

Ugovor su potpisali Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović i direktor NBS-a Sreten Ugričić sa predstavnicima preduzeća „Neimar >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << plus”, koji je na tenderu izabran za izvođača radova.

Bradić je rekao da će rekonstrukcija NBS-a biti završena do početka sledeće godine, i da je svečano otvaranje zgrade i početak rada biblioteke zakazano na Dan NBS-a, 28. februara.

Prema njegovim rečima, NBS predstavlja prvorazredni informacioni i kulturni kapital Srbije, ali i regiona, jer je najveća ustanova te vrste na Balkanu.

„Zgrada NBS-a će biti otvorena u Godini jezika i knjige, u kojoj ćemo otvorili i Međunarodni prevodilački centar i Kuću pisaca, a takođe planiramo da u narednom periodu završimo i druge važne institucije kulture, ali i da one budu transformisane u skladu sa vremenom u kome živimo”, rekao je on.

Ministarska za NIP Verica Kalanović rekla je da ukupna vrednost završne faze radova na zgradi NBS-a iznosi 1,7 miliona evra, a da je rok za završetak radova 130 dana.

Prema njenim rečima, ugovorom koji je danas potpisan, označen je početak završnog dela rekonstrukcije zgrade u Skrelićevoj ulici, a cilj potpisivanja Ugovora jeste da se obezbedi da radovi budu završeni na vreme, kao i da ne bude dodatnih ulaganja.

„Cilj nam je da u NBS vratimo onih tri miliona korisnika godišnje, ali i da dodvedemo nove i da građani budu u mogućnosti da koriste usluge biblioteke, koja će biti opremljena po svetskim standardima”, rekla je ona.

Beta

objavljeno: 08/10/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.