Otvaranje poglavlja do kraja 2014. ohrabrenje Evropske komisije

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Sep.2014, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje poglavlja do kraja 2014. ohrabrenje Evropske komisije

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izrazila je danas uverenje da će Srbija otvoriti prvo pregovaračko poglavlje do kraja godine i ocenila da bi to predstavljalo dodatno ohrabrenje Evropske komisije naporima Srbije.

Joksimović je rekla Tanjugu da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja 32 o finansijskoj kontroli, da je svoju pregovaračku poziciju već pripremila i poslala u Brisel, i da, tehnički gledano, ne postoji nikakav problem >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da to poglavlje bude otvoreno već u decembru.

"Naravno, ne treba kriti, postoje zemlje koje su otvaranje poglavlja 32 na neki način povezale sa evidentim napretkom u primeni Briselskog sporazuma, koji se prati kroz poglavlje 35", rekla je ona.

Srbija je, prema njenim rečima, sa svoje strane uradila dosta toga, nezavisno od činjenice da u Prištini nije formirana vlada i da prištinska strana nije mogla da učestvuju u političkom delu dijaloga.

"Mi mislimo da ne bi bilo fer zadržavati otvaranje poglavlja 32 zbog poglavlja 35 jer mi smo uradili ono što je bilo do nas, dobar deo, možda ne sve, ali dobar deo", rekla je Joksimović.

Govoreći o poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava i bezbednosti, ministarka je podsetila da postoji preporuka da se ta politička poglavlja uvek otvaraju među prvima i da je Srbija završila akcione planove za ta poglavlja, koji su pozitivno ocenjeni u Briselu.

Formulacija "među prvima" otvara mogućnost da prvo ipak bude otvoreno neki drugo poglavlje, na primer 32, za koje je Srbija spremna, rekla je ona i dodala da bi poglavlja 23 i 24 trebalo da budu otvorena početkom 2015. godine

Ministarka Joksimović je ocenila da bi otvaranje prvog poglavlja do kraja godine bila dobra poruka EU, čiji zvaničnici, kako je primetila, naglašavaju da vide napredak Srbije u procesu evrointegracija i sprovođenju reformi, "posebno sada, imajući na umu i ekonomski paket reformi koje smo započeli i koji nije ni popularan ni lak"."Sve su to neki imputi koji bi trebalo da, po našem mišljenju, dovedu do toga d

a Evropska komisija ohrabri dodatno Srbiju na tom putu. Mislim da bi otvaranje jednog od poglavlja do kraja godine bio upravo taj dobar simbol i mislim da će se to i desiti", zaključila je ona.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je da postoji mogućnost da Brisel i Beograd do kraja godine naprave značajan korak - otvaranjem prva dva od 35 pregovaračkih poglavlja.

File je rekao američkom dnevniku "Vol strit džornal" da će, najverovatnije, prva biti otvorena poglavlja 32 i 35.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.