Otvaranje muzeja SPC i Jugoslovenske kinoteke do februara

Izvor: Glas javnosti, 23.Jan.2013, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje muzeja SPC i Jugoslovenske kinoteke do februara

BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković najavio je danas da bi februara trebalo da budu otvoreni Muzej Srpske pravoslavne crkve i Muzej Jugoslovenske kinoteke u obnovljenom zdanju u Uzun Mirkovoj ulici. 

Petković je na sastanku sa urednicima najvećih medijskih kuća u Srbiji rekao da će do kraja godine biti završeno renoviranje 4.000 kvadratnih metara novog galerijskog prostora u Istorijskom muzeju Srbije. Po njegovim rečima, ta galerija imaće >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << stalnu postavku, a biće otvorena izložbom o srpskim dinastijama, dok bi iduće godine tu trebalo da gostuje izložba povodom 100. godišnjice Prvog svetskog rata.

"Naredna, 2014. godina biće u znaku stogodišnjice Prvog svetskog rata i u toku su kontakti sa Muzejom Prvog svetskog rata u francuskom gradu Molu koji je zainteresovan da organizuje u Beogradu izložbu", rekao je Petković.

Očekuje se, kako ističe Petković, da do jeseni bude završena prva faza obnove Muzeja savremene umetnosti, a do kraja meseca bi trebalo da bude gotov projekat obnove Narodnog muzeja u skladu sa raspoloživim novcem .

Ministar je najavio da će za sledeću godinu biti formulisana nova pravila za konkurisanje za nacionalna priznanja za vrhunske domete u kulturi (nacionalne penzije), jer sada propisi izazivaju nedoumice.

"Ima puno zamerki na uredbu o nacionalnim penzijama i pokušaćemo to da uredimo na drugačiji nacin", rekao je Petković i objasnio da se sada nastoji da u skladu sa zakonom i uredbom u podednakoj meri budu zastupljene sve oblasti.

Petković je rekao da bi februara trebalo da bude završena interna revizija finansijskog poslovanja nekoliko ustanova kulture. Kako je najavljeno za desetak dana biće poznato i na koji će se način Srbija ove godine predstaviti na Bijenalu u Veneciji, a biće formiran stručni savet za izbor idejnog rešenja.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.