Izvor: B92, 24.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje dosijea o Srebrenici

Utreht -- Sud u Holandiji naložio Ministarstvu obrane da udovici žrtve iz Srebrenice omogući pristup poverljivim dokumentima.

Sud u Utrehtu odobrio je zahtev Bošnjakinje koja trenutno živi u Holandiji i čiji je suprug Rizo Mustafić radio kao inženjer za bataljon holandskih "plavih šlemova" koji je trebalo da štiti srebreničku enklavu, preneli su mediji.

U julu 1995. Mustafić je trebalo da izađe s holandskim vojnicima iz enklave, ali je ostao u pozadini i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubile su ga snage bosanskih Srba tokom srebreničkog masakra.

Njegova udovica traži od holandske države odštetu, a njeni advokati zahtevaju pristup dokumentima koje je Ministarstvo odbrane označilo kao poverljive.

Holandska vlada je 2001. podnela kolektivnu ostavku posle izveštaja o istrazi u kom je priznala da je vojnike poslala u nemoguću misiju u Srebrenicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.