Otvaranje Legata Petra Lubarde

Izvor: Politika, 21.Dec.2014, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje Legata Petra Lubarde

BEOGRAD – Reprezentativno zdanje ušuškano na Dedinju u Iličićevoj 1 u kojem je živeo poznati slikar Petar Lubarda (1907-1974) biće otvoreno za javnost od 24. decembra, dok je svečano otvaranje zakazano za dan ranije.

Posetioci Legata Petra Lubarde će moći da u kompletno renoviranoj vili vide dela koja 30 godina nisu bila dostupna javnosti, tačnije od 1983. godine od kada je Muzej savremene umetnosti zbog nesporazuma sa suprugom umetnika, Verom, raskinuo ugovor koji mu je Grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poverio, rekao je Tanjugu direktor Kuće legata Filip Brusić Reno.

U prizemlji i na prvom spratu biće predstavljeno 16 od 24 slike koliko ih je pronađeno u toj kući kada je komisija za popis sadržaja i predmeta Legata Petra Lubarde Sekretarijata za kulturu Skupštine grada Beograda ušla u taj prostor 2008. godine da bi videla šta je ostalo iza cenjenog umetnika.

„Od 55 slika pronašli smo 24 i one su konzervirane, restaurirane”, podsetio je Brusić Reno i dodao da je ogroman posao uradio Centralni institut za restauraciju uz pomoć Visokog instituta za restauraciju iz Rima.

„Iako su korišćeni svi dostupni savremeni konzervatorski tretmani, znanja i alati jedna slika nije mogla da bude konzervirana i ona je na žalost nepovratno oštećena. Mi je naravno čuvamo, a u pitanju je slika 'Kamena mreža'“, rekao je direktor Kuće legata.

Pored slika posetioci tog zdanja će videti i crteže poznatog umetnika, deo vrednog nameštaja koji je koristio bračni par Lubarda, zatim privatne fotografije, ali i predmete koje su koristili u svakodnevnom životu: porcelan, tanjiri, suvenire...

„Ideja je da se dočara kako su Petar i Vera živeli, ali pre svega da se pokažu slike, odnosno dela koja su veoma vredna”, rekao je Brusić Reno u godini obeležavanja 40 godina od umetnikove smrti.

Tu je i štafelaj Petra Lubarde, zatim paleta, boje, četke... „i to su stvari koje su svakome zanimljive pošto ih je umetnik koristio tokom stvaranja svojih dela”.

On je dodao da bi neki rekli da se na otvaranje Legata dugo čekalo, ali i napomenuo da je ogroman posao iza njih i podsetio da je Kuća legata preuzela tu kuću 2013. godine u koju su se uselil u martu ove godine.

Zdanje u Iličićevoj 1 je uređeno prema najsavremenijim muzeološkim standardima, koji se odnose na smeštanje, čuvanje i prezentaciju umetničkih dela, a u zgradi se već duže od godinu dana održava specijalna mikro-klima, nivo vlage i temperature, tako da su dela ušla u prostor koji je za njih već pripremljen.

Filip Brusić Reno je istakao da otvaranje tog Legata za Grad Beograd mnogo znači zbog činjenice da građani prestonice nemaju prilike da mnogo uživaju u muzejima. „Značajno je i zbog toga što se ponovo u fokus javnosti, kako stručne tako i šire, vraća lik i delo jednog od naših najvećih slikara, Petra Lubarde”, zaključio je on.

Legat će imati i prodavnicu suvenira, ali i kafe koji je predviđen projektom, pa će posetioci tog zdanja bez zadrške moći da uživaju u uređenom dvorištu i na pravi način da osete kako je živeo bračni par Lubarda.

Tanjug

objavljeno: 21/12/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.