Otvara se Festival nauke

Izvor: RTS, 05.Dec.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvara se Festival nauke

Otvoren je Festival nauke "U koži naučnika" u Muzeju "25. maj". Posetioci imaju priliku da otkriju kako svet izgleda pod mikroskopom i kako se dolazi do novih saznanja.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, otvorio je drugi Festival nauke "U koži naučnika " u Muzeju 25. maj u Beogradu.

Obraćajući se mladim naučnicima, Đelić je rekao da je jedan od ciljeva Ministarstva da u Beogradu bude >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << otvoren Centar za popularizaciju nauke i tehnologije.

Prošlogodišnji Festival nauke je, prema rečima ministra, imao osam hiljada posetilaca, što je najbolji pokazatelj interesovanja za nauku u Srbiji.

Nakon što je otvorio skup, ministar se priključio prvoj grupi đaka u obilasku festivala, tokom koga je novinarima rekao da u projekcijama budžeta za nauku do sada nije bilo napretka, ali je budžet ipak održavan u odnosu na bruto domaći proizvod.

Đelić je rekao, da će ministarstvo sve učiniti da ono što je budućnost Srbije - znanje, ne bude žrtvovano na "budžetskom olataru".

"Juče sam dobio alarmantne vesti i moram da upozorim sve da bi ova poslednja skica, koja pokušava da sprovede značajno smanjenje budžeta, direktno zadirala u normalno funkcionisanje naše naučne zajednice", rekao je ministar i dodao da se tim povodom obratio i predsedniku republike.

Đelić je istakao da je "u ovim vremenima" potrebno da se učini ono što rade sve druge evropske zemlje - da se ne smanjuje napor za znanjem.

"Samo slabe države će u ovom momentu zaboraviti budućnost, mi moramo, naročito za nauku i obrazovanje nastaviti da investiramo", ukazao je ministar.

Voda kao upaljač

Festival nauke u Beogradu ima za cilj,  da poveže i uspostavi komunikaciju javnosti i naučnih institucija, koje retko imaju priliku da predstave i objasne značaj naučnih dostignuća u oblasti fizike, hemije, biologije, astronomije, matematike, geologije, psihologije, genetike.

U okviru Festivala naučnici će pokušati da odgovore i na pitanja: kako se uz pomoć DNK utvrđuje očinstvo, da li je moguće upotrebiti vodu kao upaljač, da li je moguće uhvatiti munju uz pomoć boce, zašto Mona Liza uvek gleda u vas, kako crno može postati belo kao i na mnoga druga pitanja iz oblasti fizike, hemije, psihologije, geologije i drugih.

Naučnici će probati da objasne publici, šta se dešava u čovekovom telu sa onim što je popio i pojeo, kako izgleda svetlost zarobljena u staklu i vodi, kako se meri debljina kose pomoću lasera.

Svet pod mikroskopom

Cilj Festivala je da posetiocima pruži šansu da sami otkriju kako svet izgleda pod mikroskopom, kako nastaju određene hemijske reakcije i kako se dolazi do novih saznanja.

Festival je organizovan tako da publika može da postavlja pitanja ali i da učestvuje ili izvodi eksperimente, a predviđene su i radionice za decu različitog uzrasta i zanimljive muzejske postavke.

Festival nauke održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, Sekretarijata za obrazovanje grada Beograda i uz podršku ambasada SAD, Francuske i Austrije u Beogradu, kao i Britanskog saveta.

Festival nauke biće otvoren do 7. decembra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.