Otrovna krila leptira vrane

Izvor: Politika, 06.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otrovna krila leptira vrane

Kad ogreje sunce, na toplim peščanim obalama zemalja na jugu Azije i na severozapadu Australije sunčaju se i napajaju vodom hiljade leptira vrana. Osim na ovim pojilima, okupljaju se i u šumama tražeći hlad u žarkim podnevima. Sa cveta na cvet, sa lista na list, lenjo mašući kao noć crnim krilima obleću žbunove i drveće bez straha od grabljivaca. Njihova tela i krila puna su otrovnih alkaloida, tako da leptiri vrane nemaju prirodnih neprijatelja: životinja koja jednom proguta nekog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od ovih crnokrilih lepotana pokvariće stomak, povratiti svoj plen i zauvek zapamtiti da nije za jelo.

Otrovne hemikalije dospevaju u telo leptira vrane preko hrane, koju pojede još dok se nalazi u stadijumu gusenice, a leptir ih tokom života obnavlja pijući otrovno mleko tropskih biljaka. Kad se izlegne iz sjajnobelog jajašceta koje je ženka pričvrstila na donjoj strani mladog lista, gusenica i dalje većinu vremena provodi krijući se pod lišćem. Listovima otrovnih biljaka se i hrani. Na njenom jelovniku nalaze se, pored drugih biljaka, i listovi smokve, mlečike i oleandera, kao i nekih vrsta puzavica. Da ne bi u telo unela previše otrova, gusenica prvo pregrize centralnu žilu lista, kako bi prekinula dovod otrovnih sokova. Zatim gricne i nekoliko manjih žilica, a onda jede samo deo lista kod kojeg je na taj način prekinula prirodnu zaštitu. Otrovi se skladište u masnom tkivu, gde ostaju do kraja života.

Za razliku od leptira, čija su krila sjajnocrna, sa belim šarama po ivici, gusenica je obojena jarkim bojama, kojima upozorava potencijalne grabljivce da nije za jelo: išarana je tamnobraon i belim prugama, a crveno-narandžasta linija proteže joj se duž celog tela. Da bi se ogladnele životinje koje bi mogle da je pojedu dodatno zbunile, na telu gusenice nalaze se i tri para dugih pipaka, pa se na prvi pogled ne može razaznati na kojoj joj je strani prednji, a na kojoj zadnji deo.

Kad gusenica napravi dovoljno masnih zaliha, zamotava se i pretvara u lutku. I ovako sakriven od sveta, budući leptir upozorava okolinu da ga ne treba dirati jer nije jestiv: čaura u kojoj se nalazi na svetlosti se presijava zlatnom bojom. Kasnije, kad čaura očvrsne, njena boja se menja i prelazi u crnu.

Leptir vrana iz čaure izlazi ujutro. Krila su mu sklopljena i veoma sitna. Da bi dostigao svoj konačni izgled, potrebno je da se krilca ispune telesnom tečnošću i očvrsnu na suncu. Tek posle dva sata sunčanja može da poleti. Tokom svog kratkog života, kada drugačije ne može da se odbrani od opasnosti, leptir vrana pribegava triku: pada na tle, glumeći da je mrtav. Kad opasnost prođe, crni lepotan se čudesno oporavlja i odleće na bezbedno mesto.

D. D.

[objavljeno: 07/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.