Otpustio radnike i pobegao u Italiju

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jun.2015, 06:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpustio radnike i pobegao u Italiju

Vlasnik firme Planet sistem, koja je poslovala u okviru bivše niške industrije tekstila Niteks, otpustio je svih 130 radnika i pobegao iz Niša i Srbije.

Ovaj biznismen iz Italije po svemu sudeći vratio se u ovu zemlju, odakle je došao u Niš pre četiri godine s raznim obećanjima. Razlog bekstva verovatno se nalazi u finansijskoj istrazi poslovanja ovog preduzeća koju proteklih nedelja obavljaju policija i inspekcijske službe. Ovaj Italijan je kupio deo Niteksa pre četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << godine i radio je kao kooperant za italijanskog modnog giganta Beneton.

Prema rečima radnika Planet sistema, vlasnik firme je napustio Srbiju čim je počela opsežna kontrola poslovanja, plaćanje poreza i ostalih dažbina. Mirko S, jedan od radnika firme, kaže da mu je vlasnik ostao dužan dve plate.

- Nije isplatio zarade za april i maj, ali i deo marta. Nismo ni slutili da ovo može da se dogodi. Svi smo znali da se nešto zbiva jer su stalno u firmi bili finansijski, poreski i inspektori rada. Intenzivno je proveravano poslovanje, da bi nam jednog dana samo bilo rečeno da više ne dolazimo na posao - kaže ovaj tekstilac iz Niša.

Kako za "Vesti" kažu radnici ove firme, prilikom zapošljavanja osnovni uslov bio je da se potpiše ugovor o radu u kome je jedna od stavki bilo pristajanje na blanko otkaz. Tako je vlasnik firme mogao u svakom trenutku da otpusti radnika, pa su mnogi ostajali bez naknade za nezaposlene jer nisu mogli se prijave na biro rada.

- Plate za nas u proizvodnji su bile od 18.000 do 25.000 dinara mesečno. Prekovremeni rad je plaćan minimalno, samo 100 dinara po satu. I to nam je zakidao, pa ako ostanemo po tri ili četiri sata preko radnog vremena, vlasnik je priznavao samo dva sata. Preživaljavali smo torturu, žalba ili primedba značilo je automatski otkaz - kaže radnik Miroslav S.

Nezvanično saznajemo da je policija iz Niša otkrila vlasnika Planete sistema u finansijskim malverzacijama, zbog čega je pobegao iz Srbije, a radnike ostavio na ulici.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Otpustio radnike i pobegao u Italiju

Izvor: OkRadio.rs, 29.Jun.2015

Vlasnik firme Planet sistem, koja je poslovala u okviru bivše niške industrije tekstila Niteks, otpustio je svih 130 radnika i pobegao iz Niša i Srbije. Ovaj biznismen iz Italije po svemu sudeći vratio se u ovu zemlju, odakle je došao u Niš pre četiri godine s raznim obećanjima. Razlog bekstva...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.